Dagelijkse cyberaanvallen moeten worden tegengegaan

IT-BUSINESS vroeg Matthias Zacher, Manager Research & Consulting en Project Manager bij IDC, welke koers IT-beveiliging in 2019 zal varen. Volgens Zacher is er voor bedrijven veel te doen op dit gebied.

Welke trend zal volgens u het IT-jaar 2019 beslissend vormgeven?

Zacher: Vanuit het oogpunt van IDC zullen er in 2019 enkele beslissende trends zijn op het gebied van IT-beveiliging. Ondernemingen worden bijvoorbeeld dagelijks aangevallen. Elk IP-adres is een potentieel aanvalsdoel en elke externe en interne bron is een potentieel aanvalsoppervlak. De snel groeiende aanvalsvectoren komen samen met sterk groeiende datavolumes en een sterkere netwerkvorming tussen core IT en non-IT. Bovendien is er nog steeds een tekort aan beveiligingsdeskundigen.

Hoe moeten bedrijven op deze trends reageren?

Zacher: Bedrijven hebben veel meer dan vroeger te maken met identiteit, veilige identiteiten en gegevensbescherming. Door middel van automatisering, analyses, ML en end-to-end beveiliging kunnen zij een hoog niveau van reactiesnelheid op aanvallen en exploits bereiken. Het is ook belangrijk de infrastructuur (containers en dergelijke) en de operationele technologie (OT) te beveiligen. Opleiding van deskundigen, sensibilisering van gebruikers en beheerde veiligheidsdiensten zijn onontbeerlijk.