De coronacrisis heeft niet alleen nadelen

Veel werkgevers zijn bezorgd dat de motivatie van hun werknemers in pandemische tijden is afgenomen. Een studie van Qualtrics heeft dit onderzocht en laat zien hoe productief werknemers zijn ondanks werktijdverkorting, thuiskantoor en quarantaine.

Hoe staat het eigenlijk met het moreel tijdens de Corona-crisis? Zoals het “Work Different”-onderzoek van Qualtrics suggereert, zijn de zorgen van werkgevers hierover vooralsnog ongegrond.

In het wereldwijde onderzoek onder ongeveer 6.000 werknemers, waaronder ongeveer 470 uit Duitsland, zegt slechts 21 procent van de Duitse respondenten dat ze sinds de crisis minder productief zijn. 38 procent zegt zelfs dat de crisis een positief effect op hun productiviteit heeft gehad en 41 procent wil noch een productiviteitsstijging noch een productiviteitsdaling.

Duitse werknemers zeggen ook dat hun creativiteit tijdens de pandemie is toegenomen: Bijna 40 procent van de respondenten zegt creatiever te zijn sinds de Covid 19-crisis. Ook de communicatie tussen de directie en de Duitse werknemers is verbeterd: Terwijl 40 procent van de respondenten het gedeeltelijk of volledig eens is met de stelling “de communicatie tussen het management en de werknemers is verbeterd sinds de uitbraak van COVID-19”, zegt slechts 17 procent dat dit in hun bedrijf liever niet of helemaal niet van toepassing zou zijn.

En hoe zit het in andere landen?

Ook in een wereldwijde vergelijking is geen vertraging van de waargenomen productiviteit waar te nemen. 44 procent van alle respondenten is het gedeeltelijk of volledig eens met de stelling “Ik ben productiever sinds het begin van de Covid-19-crisis” en slechts 21 procent zegt productiviteit te hebben verloren sinds het begin van de crisis. Hetzelfde geldt voor creativiteit: 44,5 procent vindt zichzelf creatiever en slechts 18,5 procent minder creatief sinds het begin van de pandemie. Tot slot zegt ongeveer de helft (51%) dat de communicatie in hun bedrijf is verbeterd, terwijl 33% zegt dat de communicatie gelijk is gebleven.

“Deze verrassend positieve resultaten zouden te maken kunnen hebben met het feit dat bedrijven sinds de crisis meer en beter naar hun werknemers zijn gaan luisteren”, zegt Dr. Roland Abel, Hoofd Groei & Strategie – Employee Experience (EX) DACH bij Qualtrics. “Niet alleen meldt een groot deel van de respondenten dat de communicatie met het management is verbeterd. Bijna de helft van de respondenten, namelijk 46 procent, verklaarde ook dat hun bedrijf sinds het begin van de crisis sneller had gereageerd op feedback van werknemers. En slechts 18 procent van de respondenten meldde het tegenovergestelde.”

Luisteren naar werknemers

Het belang van bedrijven die naar hun werknemers luisteren, blijkt ook uit de cijfers: De gemiddelde “bevlogenheidsscore” van werknemers die zeggen dat hun werkgever op feedback reageert, is 80 procent. Daarentegen is de bevlogenheidsscore van werknemers die niet het gevoel hebben dat hun werknemer op hun feedback reageert slechts 40 procent. De engagementscore combineert verschillende aspecten, zoals de betrokkenheid van werknemers, de trots om voor het bedrijf te werken of hoe bevredigend het werk is.

Over het onderzoek

Als onderdeel van het onderzoek “Anders werken” heeft Qualtrics in juli en augustus 2020 een panel van meer dan 6.000 werknemers in de regio AziĆ«-Pacific, Europa en Noord-Amerika ondervraagd, waaronder ongeveer 470 uit Duitsland. De respondenten waren ten minste 18 jaar oud en werkten of waren met tijdelijk verlof op het tijdstip van het onderzoek.