Flexibel werken cruciaal voor behoud werknemers

De moderne werkplek heeft een duwtje in de rug gekregen van de Corona-pandemie en is nu aan een opmars bezig. Volgens een studie van Forrester moeten bedrijven nu hun structuren, cultuur en technologie aanpassen om hun werknemers op lange termijn te behouden.

De trend naar werken op afstand werd snel versneld door de pandemie en is nu van cruciaal belang voor het zakelijk succes van bedrijven en de tevredenheid van werknemers. Bedrijven moeten echter nog veel werk verzetten om hybride werkmodellen tot een blijvende realiteit te maken. Dit komt doordat bedrijven nu moeten investeren in de invoering van een beleid en programma's voor flexibel werken en een aanzienlijk gebrek aan vertrouwen tussen beleidsmakers en werknemers moeten aanpakken. Dit zijn de bevindingen van een Forrester-onderzoek in opdracht van LogMeIn.

Het thuiskantoor staat op een tweesprong. Tijdens de pandemie was thuiswerken voor veel werknemers een noodzaak, terwijl werknemers tegelijkertijd de voordelen van meer flexibiliteit zijn gaan waarderen en het in de toekomst niet zonder willen stellen. Bijna driekwart van de respondenten wil ook in de toekomst mobiel blijven werken. 83 procent van de werknemers zei dat ze eerder bij hun bedrijf zouden blijven als ze flexibel mochten werken. 60 procent van de respondenten zou zelfs bereid zijn minder loon te accepteren in ruil voor flexibiliteit.

Trouwen is belangrijk

Veel besluitvormers en managers hebben echter nog steeds een conservatieve kijk op werken op afstand en zien het minder als een concurrentievoordeel. Zesenvijftig procent van de ondervraagde werknemers zegt productiever te zijn als ze op afstand werken. En 61 procent krijgt op afstand meer gedaan in een 8-urige werkdag dan op kantoor. Daarentegen gelooft slechts vijf procent van de ondervraagde besluitvormers dat telewerkers productiever zijn, en zegt 70 procent meer vertrouwen te hebben in werknemers als ze op kantoor werken.

Hoewel bedrijven de verschuiving naar hybride of digitaal werken zouden moeten aangrijpen om tools en programma's voor telewerken, die een jaar geleden inderhaast zijn geïntroduceerd, tot wasdom te laten komen, is dat volgens de studie vaak nog niet het geval. Overgaan op een flexibel werkmodel is geen gemakkelijke taak, maar het kan van cruciaal belang zijn voor het succes van een bedrijf.

Andere bevindingen van het onderzoek zijn...

Een goede balans tussen werk en privéleven en de geestelijke gezondheid van werknemers moeten op de eerste plaats komen:

  • 62 procent van de ondervraagde werknemers is gelukkiger als ze op afstand werken.
  • Nauwelijks 44% van de werknemers vond dat hun bedrijf hun behoeften op het gebied van geestelijke gezondheid effectief ondersteunde wanneer ze op afstand werkten. Toch loont het hier voor bedrijven om verbeteringen aan te brengen: Uit gegevens blijkt dat werknemers in bedrijven die een ondersteuningsprogramma voor geestelijke gezondheid aanbieden, meer tevreden zijn met hun werk, meer energie hebben op het werk en meer geneigd zijn om langer bij hun huidige bedrijf te blijven.
  • Werknemers met een hoge mate van tevredenheid over thuiswerken hadden een goed gevoel over hun bedrijf (89%), voelden zich geïnspireerd door hun werk (90%) en waren tevreden over hun werk in het algemeen (95%)

Eigen beleid en documentatie zijn van cruciaal belang:

  • De helft van de ondervraagde besluitvormers gaf aan dat hun bedrijf over een geformaliseerd programma voor flexibel werken beschikt. Desondanks voldoet minder dan één procent aan alle eisen van de Forrester-richtlijnen voor een flexibel werkprogramma.
  • Nauwelijks een vijfde (21%) van de werknemers zegt te kunnen kiezen welke werkmodellen voor hen het beste zijn.
  • Nauwelijks 38 procent van de werknemers zegt dat hun bedrijf beschikt over documentatie over werkmodellen en slechts 18 procent heeft deze gelezen. Werknemers die zich bewust zijn van deze criteria, zijn twee keer zo vaak tevreden met hun werk op afstand.

De juiste technologie is cruciaal voor naadloze en veilige samenwerking:

  • Technologiebesluiten mogen niet eenzijdig worden genomen of voornamelijk worden ingegeven door kostenbesparingen. 82 procent van de besluitvormers zegt dat een aankoopbeslissing idealiter in gelijke mate door HR en IT moet worden genomen. Slechts ongeveer de helft (51%) van de bedrijven neemt hun technologiebeslissingen echter op deze manier.
  • 81 procent van de besluitvormers is van mening dat ze de privacy van werknemers op kantoor en op afstand effectief beschermen, maar slechts 58 procent van de werknemers is tevreden over hun werkgever op dit gebied.
  • IT-besluitvormers lijken deze kloof ook te zien. Hoewel 76 procent van de respondenten denkt dat een krachtige technologie suite voor telewerken de naleving zou verbeteren, denkt slechts 58 procent dat hun suite dat momenteel al doet.

In de toekomst moeten bedrijven zich richten op de vier belangrijke pijlers die Forrester heeft gedefinieerd voor telewerken: structuur, cultuur, technologie en naleving. Op deze basis moet flexibel werken met succes kunnen worden ingevoerd en de tevredenheid en productiviteit van de werknemers kunnen verhogen. Het stelt bedrijven ook in staat divers talent aan te trekken en te behouden. De studie suggereert dat het combineren van modellen voor flexibel werken en het focussen op deze pijlers bedrijven helpt om een hoog niveau van volwassenheid te bereiken op het gebied van werken op afstand.