Goedkope CPU’s met geïntegreerd WLAN

Onder de codenaam “Gemini Lake” heeft Intel nieuwe Pentium Silver- en Celeron-processoren ontwikkeld die nu op de markt komen. Ze zijn getrimd voor een zo laag mogelijk stroomverbruik en hebben voor het eerst een geïntegreerde gigabit WLAN-controller.

Intel volgt al enkele jaren een tweesporenaanpak met Pentium- en Celeron-processoren: een deel van de processoren is gebaseerd op de Core-architectuur, terwijl een ander deel is ontwikkeld op basis van de zuinigere maar tragere Atom-modellen. De Pentium- en Celeron-processoren van de nieuwe Gemini Lake-generatie, die de processorfabrikant momenteel levert, behoren tot de tweede categorie. Moederborden, notebooks en pc’s met de processoren zullen echter pas in 2018 op de markt komen. De CPU’s zijn niet beschikbaar in socket voor eindgebruikers, maar alleen om te worden gesoldeerd voor fabrikanten.

Zilver en goud

Met de Gemini Lake-modellen introduceert Intel nu het “Silver”-naamgevingsschema voor Pentium-processors. De aanduiding “Gold” is voorbehouden aan de krachtigere en duurdere op Core gebaseerde modellen, zoals de G4620. Van de zojuist geïntroduceerde Gemini-Lake CPU’s zijn de Pentium Silver processoren J5005 en N5000 de topmodellen. De J5005, bedoeld voor desktopcomputers, en de N5000 mobiele processor zijn elk uitgerust met vier Goldmont Plus-kernen. Ze zijn op sommige details verbeterd ten opzichte van de Goldmont-kernen van de Apollo Lake-generatie. De processoren bieden geen ondersteuning voor hyperthreading.

Intel UHD 605 met 18 uitvoeringseenheden fungeert als de geïntegreerde grafische eenheid. Volgens Intel ondersteunt de GPU 4K-resolutie bij 60 Hz en ook tot drie aangesloten beeldschermen. PCI Express ondersteuning is ook beperkt tot zes 2.0 lanes in Gemini-Lake. Naast de Pentium Silver-modellen heeft Intel ook twee Celerons aangekondigd voor zowel desktopcomputers als mobiele computers. Ze hebben vier lager geklokte of zelfs slechts twee Goldmont Plus-kernen en een iets langzamere Intel UHD 600 als geïntegreerde GPU.

WLAN aan boord

De Gemini-Lake-processoren zijn de eerste Intel CPU’s met een in de processor geïntegreerde WLAN-functie. Zij ondersteunen de 802.11ac standaard met 160 MHz kanaalbandbreedte en zouden gegevens verzenden met een hogere snelheid dan via GBit Ethernet. De processoren bevatten echter slechts een deel van de complete WLAN-oplossing. Bovendien is de bijbehorende module Wireless-AC-9560 nodig voor radiotransmissie. Intel biedt hier twee verschillende versies aan: Als een M.2-2230 kaart of in het kleinere M.2-1216 formaat om te solderen.