Met Samsung-technologie de kopieermarkt op

Ongeveer een jaar geleden kondigde HP de overname van de hele Samsung printerdivisie aan. Nu is het officieel voltooid. De Amerikaanse fabrikant heeft voor het eerst laserprinters uit eigen productie en wil de markt voor grote multifunctionele A3-printers oprollen.

Dion Weisler, president en CEO van HP Inc. wil met de nu afgeronde overname van Samsung’s printerdivisie een “renaissance van het printen” inluiden. Naast de productie neemt HP ook de ontwikkelingsafdeling met 1.300 onderzoekers en ingenieurs over, evenals de 6.500 patenten die relevant zijn voor printers van het Koreaanse bedrijf. HP richt zich in de eerste plaats op de markt voor kopieerapparaten, die volgens het Amerikaanse bedrijf 55 miljard dollar waard is, en die het nu wil veroveren met apparaten die even krachtig, maar gemakkelijker te onderhouden zijn dan de vorige apparaten op de markt. Bovendien moet de overname ook de activiteiten met A4-apparaten versterken. HP betaalt 1,05 miljard dollar voor de printerdivisie, en als onderdeel van de deal zal Samsung op de open markt aandelen HP verwerven ter waarde van 100 tot 300 miljoen dollar.

Gesprekken met het kanaal

De integratie van Samsung-teams in HP-structuren is sinds 1 november aan de gang. Jan Riecher, Managing Director van HP Duitsland en Oostenrijk legt het proces als volgt uit: “Nu begint het echte werk van de integratie. In de komende weken en maanden zullen wij een groot aantal besprekingen voeren – met distributeurs, partners en klanten en natuurlijk met de werknemers. De verwachtingen van alle kanten zijn hooggespannen. Het besluit tot overname is tot dusver zeer positief ontvangen door partners en klanten. We moeten deze sprong van vertrouwen rechtvaardigen.”