Ngage, het nieuwe partnerprogramma van Nfon

Ter gelegenheid van de Partnerdag van dit jaar introduceert Nfon een nieuw partnerprogramma. Ngage is meer gericht op de bedrijfsmodellen van partners en beloont ook langdurige ondersteuning voor bestaande klanten. Het programma gaat rond de jaarwisseling van start.

“Partners waren, zijn en blijven onze basis voor groei”, benadrukt Thomas Muschalla, Vice President Sales bij Nfon. Daarom introduceert de Europese cloud PBX-provider net op tijd voor de jaarlijkse partnerdag een nieuw partnerprogramma. Met Ngage is het oude partnerprogramma uitgebreid en is het nu sterker gericht op het bedrijfsmodel van partners met terugkerende inkomsten. Bovendien wordt met het programma ook de langdurige ondersteuning van bestaande klanten door de partners sterker beloond.

Thomas Muschalla, Vice President Sales bij Nfon

Nfon en DTS: nog steeds gescheiden

In juni nog werd een nieuw partnerprogramma gepresenteerd door Deutsche Telefon Standard (DTS), de dochteronderneming van de cloud PBX-provider. De twee ondernemingen zullen afzonderlijk van elkaar blijven opereren. Muschalla legt uit dat er bewust voor is gekozen om de twee bedrijven niet te laten fuseren om de partners de mogelijkheid te geven om voor de lange termijn te plannen.

Hoewel de twee bedrijven dezelfde markt bedienen, hebben zij verschillende soorten partners waarop zij hun partnerprogramma afstemmen. Volgens Muschalla komen de partners van DTS over het algemeen uit de telecommunicatiesector, terwijl de partners van Nfon uit de IT-sector komen. Bijgevolg ligt de klemtoon voor de partners vaak anders en hiermee moet ook rekening worden gehouden in het partnerprogramma.

Hoewel de twee programma’s los van elkaar worden uitgevoerd, is er toch sprake van enige overlapping. “We hebben een beetje een voorbeeld genomen aan Samen Sterk bij Ngage,” grapt Muschalla.

Partners worden beloond

Het bijzondere van beide programma’s: De focus op partnerwaardering. In het partnerprogramma wordt niet alleen rekening gehouden met het volume, maar ook met de duur van de klantenbinding. Steun op het eerste niveau moet dus worden beloond. “Nieuwe klanten werven is niet het stokpaardje van elke partner,” legt Muschalla uit. Partners die bestaande klanten al jaren ondersteunen zijn echter net zo belangrijk en dat moet nu meer tot uiting komen in het partnerniveau.

Nieuwe functies bij Ngage

Met het nieuwe partnerprogramma heeft de cloud PBX-provider eerdere toetredingsdrempels weggenomen. Tegelijkertijd zijn de niveaus hernoemd en is het laagste niveau afgeschaft. Voorheen waren er “Approved”, “Qualified”, “Premium” en “Solution Partner”, nu “Silver”, “Gold” en onlangs “Platinum”. “Geen enkele partner zal slechter af zijn,” beweert Muschalla. De herstructurering is veeleer bedoeld om nieuwe stimulansen te creëren, aangezien de hindernissen tussen de niveaus zijn gelijkgetrokken door het laagste partnerniveau en het nieuwe topniveau af te schaffen.

De differentiatie van de afzonderlijke niveaus naargelang de uitbreidingen, is “de moeder van alle dingen”, zoals Muschalla het formuleert. Voor het instapniveau zilver zijn er geen instapdoelen. De partner hoeft alleen maar een certificaat te halen. Gold partners worden Gold partners als ze 300 extensies per jaar hebben. In het oude programma waren 500 verlengingen per jaar vereist voor deze status. Platinum status begint bij 700 jaarlijkse verlengingen.

Voor de niveaus Goud en Platina werd bovendien een alternatieve doelstelling van de jaaromzet van de bediende klanten ingevoerd, naast de doelstelling van inkomende orders. Dit is een kwart miljoen klantenverkoop voor Gold-partners en een half miljoen voor Platinum-partners. Slechts één van de twee vereisten (aantal uitbreidingen of klantenomzet) moet echter worden bereikt om het volgende hogere niveau te bereiken. Op deze manier zouden partners die zich voornamelijk bezighouden met bestaande klanten ook moeten worden beloond met een hoger niveau.

Een andere vernieuwing, die ook rekening houdt met het partnermodel, is de betaling van de commissie. De 15 procent zal verdeeld worden uitbetaald. De ene helft voor het werven van klanten, de andere voor de ondersteuning. Op deze manier ontvangen zowel de partners die de klant hebben verworven, maar hem vervolgens weer teruggeven wegens bijvoorbeeld conflicten, als de partners die vervolgens voor de klant blijven zorgen, een deel van de provisie.

Daarnaast ontvangen de partners van Nfon beveiligde diensten op het gebied van verkoop en marketing, technisch advies en ondersteuning. De reikwijdte varieert naar gelang van het partnerniveau. Het partnerprogramma is van toepassing op alle verkoopkanalen, op commissie gebaseerde partners, partners via distributie en groothandelspartners.

Partneroverzicht

Vanaf januari treedt Ngage in werking. Om aan het nieuwe partnerprogramma deel te nemen, hoeven de partners alleen maar een nieuw contract te ondertekenen. Er is ook de mogelijkheid om door te gaan in het oude programma. Momenteel telt zij 3.000 partners. Volgens Muschalla zijn 80 procent van hen zilveren partners. Maar er zijn ook Platinum Partners. De aanbieder van cloud-telefonie heeft 50.000 zakelijke klanten in heel Europa.