Wat is een CDA-bestand?

CDA-bestanden (Compact Disc Audio) staan op audio-CD’s. Zij kunnen echter niet rechtstreeks worden geopend. Om een CDA-bestand op de PC te openen, is een afspeelprogramma zoals Windows Media Player vereist. Als alternatief kunnen de afzonderlijke tracks ook worden afgespeeld met de VLC Media Player.

CDA-bestanden zijn audiobestanden die niet rechtstreeks op de computer kunnen worden geopend. Dit komt omdat een audio-CD – in tegenstelling tot een gegevens-CD – alleen audiotracks bevat. Toch is het mogelijk de tracks op de PC af te spelen.

De bestandsnaamextensie “CDA” wordt door Microsoft Windows gebruikt voor de weergave van de respectieve sporen of audiotracks. De bestanden bevatten alleen links, ook wel jump labels genoemd, naar de respectievelijke tracks op de datadrager. Zij verschijnen in het bestandsbeheer van een PC in een numerieke lijst als “Track01.cda”, “Track02.cda”, enz. De bestanden bevatten informatie zoals de begintijd en de duur van de track.

Omzetting van CDA-bestanden

Als de tracks rechtstreeks vanuit de bestandsbeheerder moeten worden aangesproken, moeten ze als virtuele bestanden worden weergegeven. In dit geval is het kopiëren van de CDA bestanden niet voldoende om de tracks later af te spelen zonder de bijbehorende CD. In plaats daarvan moeten de tracks van audio-CD’s worden gelezen – d.w.z. geript – en vervolgens worden opgeslagen in de vorm van echte audiobestanden, bijvoorbeeld als MP3- of AAC-bestanden. Het rippen gebeurt met programma’s als Windows Media Player of iTunes.

Zo kan Windows Media Player bijvoorbeeld worden gebruikt om een CDA-bestand op de computer te openen. Als alternatief kunnen de respectieve tracks ook worden afgespeeld met gratis afspeeloplossingen zoals de VLC Media Player.

Bij het converteren van een CDA-bestand wordt de inhoud van de AudioCD uitgelezen en vervolgens opnieuw opgeslagen in een gevestigde muziekindeling. In het systeem zelf wordt het bestandstype CDA gewoonlijk ingevoerd als CD Audio Track Shortcut. Het komt voor dat de bestanden gebaseerd zijn op verschillende codecs. Daarom kan het gebeuren dat de conversie niet voor alle tracks goed werkt. In een dergelijk geval kan een extra codec pack worden geïnstalleerd. In de regel zal dit de fout corrigeren.