Android 10, vervelende bug laat smartphones bevriezen: wat is er aan de hand

De laatste weken melden veel gebruikers problemen met Android 10: smartphones stoppen met werken en je moet je toestel opnieuw opstarten

Als sinds een paar weken je Android 10-smartphone vastloopt en niet meer lijkt te kunnen werken terwijl een of andere app openstaat, maak je dan geen zorgen: het is een vrij algemeen probleem dat veel gebruikers melden.

De storing is erg vervelend, want de hele gebruikersinterface reageert niet meer op commando’s, zelfs niet op het gordijn van het notificatiegebied of op telefoongebaren, en vaak moet je de aan/uit-knop gebruiken om het scherm uit en weer aan te zetten voordat alles weer normaal werkt. Andere keren is dit niet genoeg en moet de smartphone opnieuw worden opgestart. De bug is gemeld op veel telefoons van verschillende merken, waaronder Google’s Pixel, en met veel apps van verschillende ontwikkelaars, dus het lijkt een fout in Android 10 te zijn en niet in een individueel smartphonemodel of app die het systeem laat crashen. Niets van dit alles gebeurt op eerdere versies van Android.

Wilt u een smartphone met een actueler besturingssysteem? Bekijk de aanbiedingen gewijd aan de aankoop van een mobiele telefoon bij netwerkoperatoren:

Android 10 crashes: op welke smartphones gebeurt het

Leest u de berichten op de forums en de bijbehorende opmerkingen van gebruikers, dan lijkt het erop dat het probleem transversaal is. Het is gemeld op Google Pixel 2, 2 XL, 3, 3 XL en hun A-versies, Xiaomi A2 Lite, Mi 8 en Mi 9T Pro, Nokia 6.1, OnePlus 7 Pro, Asus Zenfone 6, Samsung S10, Huawei Mate 20 Pro, Realme X2 Pro, Sony Xperia X en Xperia SP en vele anderen. Kortom, het is duidelijk dat het een probleem is met het besturingssysteem, niet met de implementatie van een individuele smartphonefabrikant.

Android 10-crashes: met welke apps crasht het

Zelfs als we kijken naar de apps die in gebruik waren op het moment van de UI-crash, is het eenvoudig om te zien dat niet de app het probleem is, maar het besturingssysteem. Het gebeurt met de browsers Brace en Chrome, de camera-app, Samsung Mail, de telefoon-app, en vele andere apps. In de ernstigste gevallen is het nodig de telefoon opnieuw op te starten, terwijl het verwijderen en opnieuw installeren van de app geen concreet resultaat oplevert.

Android crasht, Google zwijgt

Het enige dat zeker is, is dat Google zich nog niet over de kwestie heeft uitgesproken en dat er tot op heden geen plausibele verklaring is voor deze bug: het gebeurt te vaak en in vrijwel willekeurige situaties. Het is dus moeilijk om het interventiegebied te beperken om het probleem op te lossen. Het zal daarom waarschijnlijk nog een paar dagen duren voordat Google een oplossing vindt en een patch publiceert om de interface bevriezing op te lossen.