Er is groot nieuws op Instagram: update de app

Instagram blijft evolueren en met de laatste update komt een geweldige nieuwe functie voor chatten, die op zijn beurt nieuwe mogelijkheden brengt voor gebruikers van het platform

Facebook blijft de Instagram-app ontwikkelen, door nieuwe functies in de code te stoppen die het handiger en nuttiger maken om te gebruiken. In het bijzonder integreert Facebook de platforms Instagram en Messenger strak om gebruikers van beide werelden met elkaar te laten communiceren alsof ze op hetzelfde platform zitten.

Vorig jaar werd het eerste stukje van deze strategie aangekondigd, en vervolgens gelanceerd: Instagram- en Messenger-gebruikers kunnen met elkaar chatten via hun eigen apps, zonder dat ze de andere hoeven te downloaden. Volgens Facebook heeft dit gewerkt: meer dan 70% van de gebruikers die deze functie hebben kunnen uitproberen, hebben dit al gedaan. Nu is er nog een nieuwe functie: Instagram-gebruikers kunnen deelnemen aan Messenger-groepschats (en vice versa). Dit was het laatste stukje dat nog ontbrak voor de totale integratie tussen Instagram Direct en Messenger, ook omdat deze nieuwe functie nog meer nieuwe functies voor Instagrammers met zich meebrengt, zoals polls en de “Cross-Platform” Watch Together. Om al deze nieuwe functies in te schakelen, moet je de app updaten – als ze er nog niet zijn, dan is dat slechts een kwestie van dagen, zo niet uren.

Instagram en Messenger: groepschats

Met de nieuwste update van de Instagram- en Messenger-apps is er geen platformverschil meer voor gebruikers van een van beide diensten: Facebook noemt dit “Cross-app communicatie”. Met deze update kunnen mensen groepschats initiëren tussen hun Instagram- en Messenger-contacten.

Niet alleen kunnen Instagram-gebruikers deelnemen aan Messenger-groepschats, het is ook mogelijk om het tegenovergestelde te doen: de Instagram-gebruiker kan een groepschat creëren door deelnemers te kiezen uit gebruikers van beide platforms, zolang ze maar tot hun contacten behoren. Er is niets veranderd aan de interface, noch aan de privacycontroles.

De Instagram-gebruiker kan nog steeds kiezen met wie hij contact wil, wie hem een bericht kan sturen, een telefoontje of een uitnodiging voor een groeps- of videochat. Daarnaast is het nu mogelijk om in realtime te zien welke gebruikers in de groepschat iets posten: hun profielicoontjes verschijnen naast de drie bewegende puntjes.

Andere nieuwe functies op Instagram

Sinds vorig jaar is op zowel Instagram als Messenger de functie ‘Samen kijken’ beschikbaar, waarmee je een op Facebook geplaatste video, zelfs live, samen met andere vrienden binnen een groepschat kunt bekijken. Met de integratie tussen Instagram en Messenger is Watch Together nu ook cross-platform, wat betekent dat een Instagram-gebruiker samen met vrienden content kan bekijken, ongeacht of ze een Instagram- of Messenger-profiel hebben.

Maar dat is nog niet alles: om het proces te vergemakkelijken, is de mogelijkheid geïntroduceerd om samen met vrienden content direct vanuit de Instagram-feed te bekijken. Start gewoon een videochat binnen Instagram, scroll naar de post die je wilt delen, klik vervolgens op de deelknop en activeer Samen kijken rechtstreeks vanuit je feed.