Hoe Android-apps te gebruiken op Windows 11

Er zijn nog wat compromissen te sluiten, maar het is nu eindelijk mogelijk om Android-apps te gebruiken op Windows 11: hier leest u hoe

Onaangekondigd in juni en lang verwacht, heeft Microsoft eindelijk de mogelijkheid aangekondigd om Android-apps te gebruiken op Windows 11. Het nieuwe besturingssysteem uit Redmond biedt klanten daarom de mogelijkheid om op pc’s dezelfde ervaring te hebben als op Android-smartphones, alleen dan “groter”.

Voor velen kan dit een kans zijn die moet worden aangegrepen, vooral als je met je pc werkt en het afleiden van je aandacht om met je smartphone te werken afleidt en je workflow vertraagt. Deze beperking is nu gedeeltelijk opgeheven. “Gedeeltelijk”, omdat er op dit moment verschillende compromissen moeten worden gesloten om Android-apps op Windows 11 te kunnen gebruiken: de functie is nog niet voor iedereen beschikbaar, hij is in preview voor degenen die de bètaversie van het nieuwe besturingssysteem gebruiken. Het zal snel komen voor iedereen, maar op dit moment moet je compromissen sluiten. Hier leest u wat en hoe u Android-apps nu kunt gebruiken op Windows 11.

De huidige beperkingen van Android-apps op Windows 11

De mogelijkheid om Android-apps uit te voeren op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft was een van de minst verwachte en daarom meest verrassende innovaties van Windows 11 op het moment dat het werd aangekondigd. Ten eerste is het momenteel niet mogelijk om apps te downloaden uit ’s werelds beroemdste virtuele winkel, de Play Store van Google, die op elke Android-smartphone is voorgeïnstalleerd. Het is nog niet duidelijk of deze beperking in de toekomst zal worden opgeheven, maar op dit moment zijn de Android-apps die op Windows 11 kunnen worden geïnstalleerd die van de Amazon Appstore, een analoog van Google’s winkel maar intuïtief beheerd door Amazon, dat enthousiast de kans om samen te werken met Microsoft heeft verwelkomd.

Deze virtuele winkel is goed gevuld met apps, maar kan op dit moment niet tippen aan de Google Play Store in termen van verscheidenheid en aantal apps, hoewel het genoeg geassorteerd is om iedereen in staat te stellen de meeste apps te vinden die ze essentieel vinden. Voorlopig echter – nog een beperking – kunnen van de duizenden apps in de Amazon App Store er slechts een 50-tal worden geïnstalleerd op een PC met Windows 11: dit is het compromis dat moet worden aanvaard om voor de eerste keer apps op Windows te installeren. Microsoft heeft echter beloofd dat de compatibiliteit in de komende maanden zal worden uitgebreid.

Finitief, de derde beperking. Om Android-apps op Windows 11 te kunnen gebruiken, moet je op dit moment geaccrediteerd zijn als ontwikkelaar, dat wil zeggen dat je je moet aansluiten bij het Windows Insider-programma, waarmee je bovendien een preview van nieuwe versies van Windows kunt bekijken. Windows 11 zelf, dat in juni werd aangekondigd, werd vrijwel onmiddellijk verspreid onder Windows Insiders, die het konden testen lang voordat het op 5 oktober beschikbaar kwam voor het grote publiek. Aanmelden als Windows Insider is gratis en kan via het portaal van Microsoft.

Android-apps gebruiken op Windows 11 in preview

Ondanks de huidige beperkingen voor degenen die Android-apps op Windows 11 willen gebruiken, moeten Windows Insiders lid worden van het bètakanaal en de VS selecteren als hun land van verblijf, wat impliceert dat je hiervoor een Amazon-account in de VS moet hebben.

Dat gedaan is, kun je Android-apps op Windows 11 krijgen door het Android for Windows-subsysteem rechtstreeks vanuit de Microsoft Store te installeren.