Hoe download je je gegevens en foto’s van Instagram

Het sociale medium om te voldoen aan de Europese Verordening Gegevensbescherming heeft een functie toegevoegd om je gegevens te downloaden, hier is hoe je het doet

Nu wordt veel van ons leven opgeslagen binnen online platforms. Vooral op de sociale media. Maar gelukkig kan elke gebruiker op elk moment alle gegevens downloaden die in de loop der tijd in een sociaal netwerk zijn ingevoerd.

Een van de eerste platforms die zijn gebruikers in staat stelde alle informatie te downloaden die in hun profiel was ingevoerd, was Facebook. En nu zal ook Instagram, om te voldoen aan de procedures die zijn vastgelegd in de Europese verordening betreffende gegevensbescherming, iedereen de kans geven om elke foto die wordt geüpload naar de applicatie te downloaden. En binnenkort zullen ook WhatsApp en vele andere instant messaging-applicaties zich aanpassen aan de GDPR, door het gebruiksbeleid van de dienst te wijzigen en onder meer toe te staan dat mensen hun gegevens kunnen downloaden. Op Instagram is dit al mogelijk, en kunnen we ons “leven” binnen het platform zowel via de smartphone-app als via het desktopportaal van de sociale media downloaden.

Hoe download je je gegevens van Instagram

Als we Instagram-gegevens vanaf een pc willen downloaden, om alle informatie binnen handbereik te hebben zonder al te veel ruimte op het geheugen van de smartphone in beslag te nemen, gaan we gewoon naar de sociale mediasite. Zodra u bent ingelogd, gaat u naar ons profiel en klikt u op instellingen (het tandwielpictogram). In het tabblad dat opent, selecteert u Privacy en beveiliging. Aan de rechterkant van het scherm wordt een menu geopend. Hier gaan we naar Download data en klikken op Request download. U wordt opnieuw gevraagd uw wachtwoord in te voeren om de bewerking te bevestigen. Zodra de aanvraag is voltooid, ontvangen we binnen 48 uur al onze gegevens via e-mail (de e-mail die we hebben gebruikt toen we ons aanmeldden).

Het is ook heel eenvoudig om je gegevens van Instagram op te vragen vanaf een smartphone. Zorg er eerst voor dat u de applicatie hebt bijgewerkt naar de nieuwste versie die beschikbaar is in de Play Store of App Store, anders ziet u de functie voor het downloaden van gegevens niet.

Op dit punt opent u gewoon ons profiel en drukt u op de menuknop (het pictogram met de drie puntjes rechtsboven). Scroll dan door de verschillende items totdat u het Data Download item vindt. Klik op deze functie om een nieuwe pagina te openen waar u een download kunt aanvragen door op een blauwe knop te klikken. Om deze stap te voltooien, wordt ons opnieuw om ons wachtwoord gevraagd.

Wanneer we het gegevensbestand van Instagram ontvangen, hebben we niet alleen de geüploade foto’s tot onze beschikking. U beschikt ook over de hashtags die u hebt gebruikt, de zoekopdrachten die u hebt uitgevoerd en de commentaren die u hebt achtergelaten. Kortom, alle informatie over ons op het platform.