Honor bevestigt: zijn smartphones krijgen Android

Een indiscretie doet twijfel rijzen over het gebruik van Android op de aankomende smartphones van Honor.

In de afgelopen uren heeft een gerucht een schaduw geworpen over de toekomst op korte termijn van Honor, het merk dat enkele jaren geleden door Huawei werd opgericht en onlangs met tegenzin werd verkocht om de slinkende verkoop van het bedrijf nieuw leven in te blazen en zijn toekomst veilig te stellen, die plotseling grijs werd gekleurd als gevolg van de Amerikaanse hardhandige maatregelen die zwaar wogen op de balans van Huawei.

Honor wisselde dus van eigenaar en toonde meteen de vastberadenheid die nodig is om sterk te blijven op de markt waarin het in de loop der jaren heeft uitgeblonken, die van de smartphones. Recente geruchten hebben echter de vraag gesteld of Honor het Android-systeem en de ecosysteem-apps van Google zal kunnen gebruiken, wat soortgelijke problemen als Huawei zou hebben betekend. Hetzelfde gerucht deed vervolgens twijfel rijzen over de kansen van Honor om een comeback te maken buiten China, door te anticiperen op een mogelijke belangrijke neerwaartse herziening van de verkoopprognoses voor 2021. Honor reageerde snel en stelde fans, analisten en investeerders gerust.

Geen obstakels tussen Honor en Android

Honor herhaalde slechts dat het sinds een paar dagen officieel GSMA-lid is, sinds 28 mei om precies te zijn. De GSMA is een vereniging die de belangrijkste telecommunicatiebedrijven, fabrikanten van smartphones en elektronische “gadgets” en leveranciers van onderdelen en apparatuur samenbrengt en vertegenwoordigt.

Op 28 mei had Honor nog gereageerd met een persbericht waarin het verklaarde dat het “de strategische partnerschappen met andere GSMA-leden wilde versterken”, een punt dat Honor de afgelopen uren nog eens herhaalde om de geruchten te ontkrachten dat het geen gebruik zou kunnen maken van Android en dus ook niet van Google-diensten.

En het voorgestelde scenario is in overeenstemming met de verschillende partnerschappen die Honor na zijn definitieve onafhankelijkheid van Huawei, in het vizier van de VS, opnieuw heeft opgezet. De CEO van het bedrijf, Zhao Ming, heeft onlangs gezegd dat de chipvoorraden vanaf juni weer op peil zullen zijn, naast de partnerschappen die opnieuw zijn aangegaan met toonaangevende namen in de wereldwijde technologiewereld, zoals AMD, Qualcomm, Samsung, Microsoft, Intel en MediaTek (zoals blijkt uit de datasheet van de nieuwe Honor Play 5).

Het is ook in overeenstemming met de geruchten die de afgelopen weken de ronde hebben gedaan. De Honor 50 Pro, die later dit jaar op de markt komt, zal gebruikmaken van de Snapdragon 888, de krachtigste chip van de (Amerikaanse) wereldleider Qualcomm, terwijl een deel van de Honor 50-reeks eind juni wordt onthuld en zal worden geleverd met de Qualcomm Snapdragon 778G-chip.

De Honor 50 zal niet alleen worden geleverd met een op Android gebaseerde gebruikersinterface, maar ook met vooraf geïnstalleerde Google-apps en -services.

Honor is een grote speler op de markt voor mobiele telefoons. Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd 8.000 mensen in dienst voor onderzoek en ontwikkeling, verkoop, marketing, inkoop van onderdelen en productie van eindproducten.