Facebook en Ray-Ban presenteren slimme bril

Facebook heeft samen met Ray-Ban een digitale bril gepresenteerd waarmee foto’s kunnen worden gemaakt en video’s kunnen worden opgenomen. Daarnaast zijn er twee speakers geïntegreerd in de armen van de Ray-Ban Stories bril, zodat gesprekken kunnen worden aangenomen of muziek kan worden beluisterd.

Facebook heeft een slimme bril gepresenteerd waarmee foto’s en video’s kunnen worden gemaakt. De Ray-Ban Stories kunnen ook worden gebruikt om gesprekken aan te nemen of naar podcasts te luisteren, aangezien er twee luidsprekers zijn ingebouwd in de armen van de bril, kondigde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg aan. In tegenstelling tot de mislukte Google Glasses heeft de Ray-Ban-bril van Facebook geen beeldscherm.

Voorlopig zal de Facebook-bril alleen verkrijgbaar zijn in Australië, de VS, Canada, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De projectpartner voor Ray-Ban Stories is de Italiaanse Luxottica Group, waar Ray-Ban sinds 1999 deel van uitmaakt.

In het montuur van de bril bevinden zich twee naar voren gerichte 5-megapixelcamera’s voor het opnemen van video’s en foto’s. De opnames kunnen met de Facebook View-app worden gesynchroniseerd met de smartphone en worden gedeeld op sociale netwerken. Aangezien de foto’s ook kunnen worden opgeslagen in de normale foto-app van een smartphone, werkt dit niet alleen met de diensten van de Facebook-groep, d.w.z. Facebook zelf, Instagram of WhatsApp, maar ook met andere netwerken zoals Twitter of Snapchat.

De bril heeft een fysieke knop op de slaap om de foto- of video-opname te activeren. Maar ze kunnen ook handsfree worden geactiveerd met een spraakopdracht (“Hey Facebook, neem een video”). Om de privacy te beschermen, licht een klein wit LED-lampje op naast de camera wanneer deze een foto of video maakt. “Dat is meer dan welke smartphone dan ook doet,” zei Zuckerberg.

Met als belangrijkste functie het maken van foto’s en video’s, is de Ray-Ban Stories het equivalent van Snapchat’s Spectacles-bril, die in 2016 met een grote PR-plons werd gelanceerd, maar vervolgens weinig kopers vond. De luidsprekers op beide tempels kunnen via Bluetooth geluid van een smartphone afspelen.