Beste alternatieven voor Google Foto’s

Google Foto’s, einde van de pret: vanaf juni geen onbeperkte foto- en video-uploads meer. Maar maak je geen zorgen, er zijn alternatieven: hier zijn ze

Sommigen hebben het hoofd koel weten te houden, anderen raakten in paniek. Tot de laatstgenoemden behoren in het algemeen degenen die de afgelopen jaren massaal gebruik hebben gemaakt van de gratis opslagruimte die Google in Google Foto’s ter beschikking stelt, door foto’s en video’s in een iets mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke inhoud geheel gratis te uploaden.

Maar afgelopen november kondigde Google plotseling aan dat de gouden eeuw voor degenen die het wondermiddel van onbeperkte opslag in Google Foto’s hadden gevonden, ten einde liep: in juni 2021 zou Google Foto’s pay-as-you-go worden. Geen onbeperkte opslagruimte meer voor iedereen, maar niet meer dan de gratis 15 GB die Google Drive, Gmail en, vanaf volgende maand, Google Foto’s zullen bieden. De tijd dringt en er moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden, maar het goede nieuws is dat er gelukkig geen gebrek is aan alternatieven met gratis opslagruimte voor foto’s en video’s. Blijf je Google gebruiken en neem je een abonnement van €2 tot €20 per maand om Google Photos te behouden, of stap je over op een mogelijk betere dienst die ook gratis is?

Amazon Photos

Amazon Photos is veruit het beste alternatief voor Amazon Prime-klanten, voor wie het volledig gratis is. Het is een dienst die in principe identiek is aan Google Foto’s, waarmee u foto’s en video’s automatisch kunt uploaden een ogenblik nadat ze in het geheugen zijn opgeslagen, zonder een vinger te hoeven uitsteken. Daarnaast kun je automatische herkenning van personen, plaatsen en dingen inschakelen, wat standaard is uitgeschakeld, en is er ondersteuning voor Live Photos van Apple-apparaten.

Kortom, een complete en handige dienst die is inbegrepen in het Amazon Prime-abonnement van 36 euro per jaar of 3,99 euro per maand. Onder deze voorwaarden zullen degenen die nog geen Amazon Prime-klant zijn, het abonnement misschien meer dan handig vinden, aangezien het naast onbeperkte ruimte op Amazon Photos ook de aankomende streamingdienst Amazon Prime Video, onbeperkte gratis levering op door Amazon verkochte producten, muziek van Amazon Music, Twitch, enzovoort omvat.

Tot slot biedt Amazon tot 30 mei een waardebon van 8 euro aan die aan een willekeurig product kan worden besteed door simpelweg de Amazon Photos-app voor Android en iOS te downloaden – die uiteraard gratis is – en het automatisch uploaden van foto’s en video’s te activeren.

Neem nu een abonnement op Amazon Prime voor gratis foto- en videoruimte

Microsoft OneDrive

Op dezelfde manier waarop Amazon Photos het beste alternatief is voor Google Photos voor Amazon Prime-abonnees, is OneDrive misschien wel het beste alternatief voor Microsoft 365-abonnees. Het kan niet bogen op de intelligentie van Google’s software of zelfs onbeperkte opslagruimte, maar het biedt wel 1TB aan ruimte aan alle Microsoft 365-abonnees, wat voor velen genoeg kan zijn. Voor niet-abonnees wordt echter opslagruimte aangeboden voor ongeveer dezelfde prijs als Google One.

Gratis opslag voor een normale gebruiker is beperkt tot 5GB, 100GB kost €2 per maand, en dan tot gezinspakketten met diverse aanvullende diensten voor €99 per jaar.

Apple Photos

Apple heeft ook zijn eigen media cloud upload service. De vrije ruimte op Apple Foto’s is dezelfde als op iCloud, waarvan Apple-gebruikers zich zullen herinneren dat die beperkt is tot 5 GB. Als je meer wilt, moet je betalen, vanaf € 0,99 per maand voor 50 GB tot € 9,99 per maand voor 2 TB.

Het is zeker de handigste oplossing voor wie meerdere Apple-apparaten bezit, zoals een iPhone, Mac of iPad, maar je moet wel bereid zijn om het ontbreken van een speciale client voor Windows- en Android-systemen te accepteren.

Dropbox

Dropbox is een van de veteranen onder de clouddiensten, maar het is niet gemaakt voor mediacontent. Het is een zeer uitgebreide opslagruimte die alles kan bevatten, inclusief foto’s en video’s, maar het heeft niet de specifieke functies die veel van de andere hier genoemde diensten wel hebben.

Het gratis quotum van Dropbox is niet aantrekkelijk, in feite is het helemaal niet aantrekkelijk: het stopt bij 2 GB. Om meer te krijgen, moet je overschakelen op betaalde plannen die min of meer in lijn liggen met die van Google: 2 TB voor €9,99 per maand.

Italiaonline presenteert producten en diensten die online kunnen worden gekocht bij Amazon en/of andere e-commercesites. In geval van aankoop via een van de links op de pagina, kan Italiaonline een commissie ontvangen van Amazon of van de andere genoemde e-commerce. Prijzen en beschikbaarheid van producten worden niet in real time bijgewerkt en kunnen in de loop van de tijd veranderen: het is daarom altijd noodzakelijk om de beschikbaarheid en prijs op Amazon en/of andere genoemde e-commerce sites te controleren.

.