Intel-baas Otellini: PC-verkoop heeft dieptepunt bereikt

De omzet van chipmaker Intel is in het eerste kwartaal met 26 procent gekelderd en de nettowinst met 55 procent. Ondanks de vernietigende cijfers gelooft Intel-baas Paul Otellini dat de pc-verkoop in ieder geval snel weer normaal zal worden.

Intel’s inkomsten waren in het eerste kwartaal van 2009 ongeveer 26 procent lager dan een jaar eerder. De inkomsten van de chipmaker daalden met 26 procent van 9,67 miljard dollar naar 7,15 miljard dollar in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het nettoresultaat daalde met maar liefst 55 procent – van 1,44 miljard dollar naar 647 miljoen dollar.

Nog steeds is president en CEO Paul Ottelini optimistisch. “Wij denken dat de pc-verkoop in het eerste kwartaal zijn dieptepunt heeft bereikt en verwachten een terugkeer naar een normale seizoensgebondenheid.” Volgens de voorlopige cijfers van Gartner is de verkoop per eenheid in het eerste kwartaal wereldwijd met 6,5 procent gedaald. In EMEA daalde de verkoop van pc’s met maar liefst 10,2 procent. Details zijn hier te vinden.

Otellini ziet zijn bedrijf zelfs in deze moeilijke tijden in een goede positie. Intel heeft zich goed aangepast aan de huidige economische situatie door discipline en flexibiliteit, zei hij. De fabrikant had in januari aangekondigd twee fabrieken in Maleisiƫ en de Filippijnen te sluiten en wereldwijd tot 6.000 werknemers te ontslaan.

Ondanks het voorzichtige optimisme wil de fabrikant geen verkoopprognose voor het tweede kwartaal geven “vanwege de aanhoudende economische onzekerheid en onvoorspelbaarheid”. Intern rekent Intel met een gelijkaardige omzet als in het eerste kwartaal. Ook de brutowinstmarge zal naar verwachting weer rond de 40 procent liggen.