3 series om te kijken als je Black Mirror goed vond

Dystopische werelden, gestoorde personages en levens op de rand van de realiteit: er zijn veel tv-series die deze thema’s behandelen. Hier is een selectie die fans van Black Mirror zou kunnen aanspreken

Black Mirror is de eerste tv-serie die in je opkomt als je het hebt over dystopie en sciencefiction. Het werd gecreëerd door Charlie Brooker en officieel uitgebracht in 2011. In Italië werd het eerst uitgezonden op Sky Cinema en daarna op Netflix. Het bestaat uit vijf seizoenen en is een anthologieserie, wat betekent dat elk seizoen geen verband houdt met het volgende.

Zelfs de afleveringen draaien om een bepaald thema en elk kan onafhankelijk van de andere worden bekeken en begrepen. Sommige afleveringen zijn echt verontrustend, andere zetten je aan het denken over de maatschappij, terwijl sommige grenzen aan de horrorfilm of thriller. Kortom, er is voor elk wat wils. Wat alle afleveringen gemeen hebben is hun sterke dystopische en science fiction connotatie. Ze vertellen over een parallelle wereld, soms futuristisch, waar de technologieën die worden gebruikt om de mensheid te helpen vaak averechts werken en het leven van de personages voor altijd ruïneren. Eén ding is duidelijk: Black Mirror is een hoogwaardig product, maar gelukkig is het mogelijk om tv-series te vinden met vergelijkbare kenmerken.

Mr Robot op Amazon Prime Video

Mr Robot is de serie met Elliot Alderson in de hoofdrol, gespeeld door Oscarwinnend acteur Rami Malek. Hij is een computerbeveiligingsingenieur, een briljante geest die in elk systeem kan inbreken. Zijn vaardigheden bereiken de oren van een groep activisten die hem rekruteren voor een reeks illegale activiteiten. Op dat moment wordt Elliot, die toch al een complexe en gestoorde persoonlijkheid heeft, betrokken bij een reeks gebeurtenissen die zijn bestaan nog meer kunnen omgooien en hem in een gevaarlijke draaikolk doen belanden.

Mr Robot heeft verschillende aspecten die vergelijkbaar zijn met Black Mirror, ten eerste is het een product van hoge kwaliteit, bovendien is het in staat om belangrijke vragen te stellen over de maatschappij waarin we leven.

Mr Robot is beschikbaar op Amazon Prime Video.

The Man in the High Castle op Amazon Prime Video

The Man in the High Castle is een Amazon Original tv-serie die liep van 2014 tot 2019 en bestaat uit 4 seizoenen.

Het is een dystopische serie, net als Black Mirror, en is gebaseerd op Philip K. Dick’s roman The Swastika on the Sun. Het vertelt een alternatieve versie van de wereld en geeft antwoord op de vraag: wat zou er gebeurd zijn als Duitsland de Tweede Wereldoorlog had gewonnen? Dit is het uitgangspunt van een verhaal dat ons kan boeien, verrassen en aan het denken zetten. De serie mixt science fiction, historisch drama en melodrama en zou fans van Black Mirror erg kunnen aanspreken.

The Man in the High Castle is beschikbaar op Amazon Prime Video.

Philip K. Dick’s Electric Dreams op Amazon Prime Video

Het derde aanbod is een anthologieserie die ook gebaseerd is op een werk van Philip K. Dick: het is getiteld Philip K. Dick’s Electric Dreams.

Het is perfect vergelijkbaar met Black Mirror, zowel wat betreft de anthologiestructuur als de thema’s. De dystopische settings herbergen een cast van grote acteurs, waaronder Steve Buscemi, Bryan Cranston, Anna Paquin en Richard Madden. Het kan zich niet meten met Black Mirror in termen van complexiteit en narratieve kwaliteit, maar het is zeker een serie om aan te bevelen aan fans.

Philip K. Dick’s Electric Dreams wordt ook gestreamd op Amazon Prime Video.

Finitief, TIM VISION-gebruikers vinden misschien een andere dystopische serie interessant: The Handmaid’s Tale.