Valt uw iPhone 6S zonder reden uit? Hier is waarom

Het Amerikaanse bedrijf heeft problemen met Aziatische consumenten nadat zijn iPhone 6 en 6s smartphones zonder echte reden begonnen uit te vallen

China is niet meer zo dichtbij, of in ieder geval niet voor Cupertino. In feite zijn automatische uitschakelingen zonder logica voor iPhones 6 en 6s aan het toenemen in het Aziatische land. Zelfs als de batterij voor meer dan 50 procent is opgeladen. Het probleem van Apple’s smartphones die zonder duidelijke reden uitvallen, is in China zo wijdverbreid dat de regering zelf, onder leiding van de Consumentenbond, het Amerikaanse bedrijf aan de tand heeft gevoeld in de hoop een steekhoudend antwoord te krijgen. Op Weibo, het Chinese sociale netwerk, heeft de hashtag #iPhone6ssispegneautomaticamente al meer dan 10 miljoen keer bekeken en bijna 20.000 reacties opgeleverd. Velen klagen dat de smartphone uitschakelt, zelfs als de batterij meer dan 50 of 60% is opgeladen. En als hij eenmaal uit staat, is het onmogelijk om de iPhone weer aan te zetten zonder hem in de oplader te stoppen.

Een gebrek aan concrete antwoorden van Apple

(Overgenomen van YouTube)

Wat de Chinese consument woedend maakt, is het gebrek aan steekhoudende antwoorden van Apple. Op Weibo schrijft een gebruiker dat sinds hij een iPhone 6s heeft gekocht, deze automatisch wordt uitgeschakeld wanneer deze 30% lading bereikt. Een andere gebruiker heeft de batterij vervangen, maar het probleem blijft bestaan. Apple heeft verklaard dat voor de Chinese markt een fout in de instelling van de tijdzone de oorzaak zou kunnen zijn. Maar het aantal iPhones dat uitschakelt zonder dat de batterij bijna leeg is, neemt ook buiten Azië toe (zelfs in Italië melden sommige gebruikers hetzelfde probleem) en deze verklaring is niet helemaal overtuigend. Een van de aanbevelingen van Apple is om de smartphone te resetten, maar in veel gevallen is dit niet voldoende en kost de reparatie voor een probleem als dit zo’n driehonderd euro.

Apple’s ondergang in China

Bij een Apple-centrum kost zo’n reparatie ongeveer 300 euro. En je kunt er niet eens zeker van zijn dat je iPhone weer werkt. We hebben het over hetzelfde bedrag, met een beetje extra, dat nodig is om een high-end smartphone op de Chinese markt te kopen. Huawei, OnePlus of ZTE. Allemaal toestellen die minder kosten dan iPhones, maar zeer vergelijkbare functies hebben als Apple-producten. Het is echter een moeilijke tijd voor het bedrijf uit Cupertino in China. Onlangs sloot het zijn iBooks af op de markt van het Aziatische land, en het afgelopen jaar zijn de Chinese consumenten van de op een na grootste afzetmarkt voor iPhones naar de op twee na grootste markt gegaan. Dit is een aanzienlijke inzinking die Apple zal moeten verhelpen als het een van zijn meest winstgevende markten niet wil verliezen.