Instagram introduceert verplichte video selfie

Om de aanwezigheid van nepprofielen terug te dringen, denkt Instagram aan een verplichte video selfie, maar er is nog een lange weg te gaan

Er zijn te veel nepprofielen, te veel spam, te veel bots en te veel slapende accounts op Instagram en daar moet iets aan gedaan worden. Dat lijkt de gedachte achter de laatste innovatie van het sociale netwerk, dat tot de Meta-groep behoort: de verplichte video selfie om de identiteit van gebruikers te verifiƫren.

Laten we het goed begrijpen: identiteitsverificatie via een video selfie bestaat al geruime tijd op Instagram, maar tot nu toe heeft het platform zich beperkt tot het vragen ernaar aan gebruikers die ‘verdacht’ worden geacht, bijvoorbeeld degenen die zich bezighouden met gedrag dat in strijd is met de servicevoorwaarden, zoals de verfoeilijke praktijk van ‘follow/unfollow’ om op een onnatuurlijke manier nieuwe volgers te verwerven. Of wanneer de rekening ‘stonk’ naar bots. Nu lijkt het er echter op dat verificatie voor iedereen, of bijna, verplicht zal worden.

Video-verificatie op Instagram, wat we weten

Matt Navarra gaf niet veel details over de nieuwe functie, liet simpelweg twee screenshots zien van het verificatieproces en voegde eraan toe dat ‘Instagram nu video selfies gebruikt om de identiteit van gebruikers te bevestigen. Meta belooft geen biometrische gegevens op te slaan.”

In het eerste screenshot staat: “We hebben een korte video nodig waarop u uw hoofd in verschillende richtingen beweegt. Het zal ons helpen te bevestigen dat u een echte persoon bent en uw identiteit. Deze video zal nooit zichtbaar zijn op Instagram en zal binnen 30 dagen worden verwijderd. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van gezichtsherkenning en worden uw biometrische gegevens niet verzameld.”

De tweede schermafbeelding daarentegen verschijnt nadat u klaar bent met het opnemen van de verificatievideo en herhaalt in wezen dezelfde informatie als de vorige.

Instagram, minderjarigen en privacy

Dit alles gebeurt momenteel alleen op nieuwe profielen die in de VS zijn geregistreerd: bestaande gebruikers is nog niet gevraagd om een bevestigingsvideo-elfie te maken.

En eerlijk gezegd is het ook moeilijk voor deze innovatie om naar Europa te komen, waar de aandacht voor privacy en de bescherming van minderjarigen (de minimumleeftijd om zich te registreren op het sociale netwerk is slechts 13 jaar) niet alleen veel hoger is dan in de rest van de wereld, maar ook streng gereguleerd.

Het lijkt bijvoorbeeld oprecht moeilijk dat Instagram de zeer zware technische consequenties van de Europese GDPR-verordening op zich zou willen nemen om deze functie in Europa verplicht te stellen.