Lichtgewicht Thinkpads met AMD-processor

Tot nu toe gebruikte Lenovo alleen Intel-processoren voor de Thinkpads uit de T- en X-serie. Nu vinden AMD APU’s ook hun weg naar de lichtere zakelijke notebooks. De twee Thinkpad T 14-inch modellen en de 13,3-inch Thinkpad X395 maken gebruik van Ryzen Pro-modellen van de tweede generatie.

Lenovo kondigt drie nieuwe Thinkpad-modellen aan met AMD Ryzen Pro-processoren: de T495, de T495s en de X395. Het zijn de eerste Thinkpad T en Thinkpad X notebooks gebaseerd op AMD. Tot nu toe bood Lenovo alleen de grotere en zwaardere Thinkpad E apparaten met Ryzen processors aan. De fabrikant gebruikt de Ryzen Pro 3000-serie APU’s met vier kernen en geïntegreerde Radeon Vega grafische eenheid, die in april werden geïntroduceerd, in alle drie de apparaten.

De Thinkpad T495 en de T495s zijn 14-inch notebooks met Full HD-resolutie. Het verschil tussen de apparaten zit in het gewicht en de massaopslagapparatuur: de 1,54 kg wegende T495 is uitgerust met een M.2 PCIe SSD van maximaal een TB en een extra SATA SSD met 256 GB aan opslagruimte. Bovendien kan de notebook worden uitgerust met maximaal 32 GB DDR4; de 495s heeft een maximum van 16 GB. De plattere en 1,35 kg zware T495s mist ook de GBit LAN-poort.

Met 1,28 kg is de 13,3-inch Thinkpad X395 notebook nog iets lichter. Het geheugen en de massaopslagapparatuur zijn gelijk aan die van de T495s. Alle drie de Thinkpads hebben AC WLAN en Bluetooth 5.0, en LTE als optie. De interfaces omvatten twee USB-C en twee USB-A poorten die overal USB 3.1 Gen2 ondersteunen. De voeding gebruikt een van de USB-C poorten als oplaadaansluiting. Bovendien dient USB-C als dockinginterface. Zoals gebruikelijk bij Thinkpad notebooks bieden de apparaten een extra trackpoint naast het touchpad, dat in het verlichte toetsenbord zit.

In termen van batterijduur claimt de fabrikant tot 14,5 uur voor de x395 en tot 14,9 uur voor de T495. De T495s gaat naar verluidt zelfs tot 16,4 uur mee zonder stopcontact dankzij de grotere batterij van 57 Wh.

Veiligheid en privacy

De Ryzen Pro-processor van AMD biedt een hele reeks beveiligings- en beheerfuncties, zoals bescherming tegen koude start-aanvallen en RAM-encryptie, evenals out-of-band-beheer. Voeg daar nog een dTPM 2.0 chip en een vingerafdruklezer voor Windows Hello login aan toe. De geïntegreerde camera cover Thinkshutter moet beschermen tegen webcam spionage. De Thinkpad T495- en X395-modellen zijn ook verkrijgbaar met een 400-nit beeldscherm dat is voorzien van een inschakelbare Privacy Guard-functie die de zijdelingse kijkhoek beperkt en het zo moeilijker maakt voor mensen in treinen of vliegtuigen om te lezen wat er wordt gezegd. Vanaf juli zal een extra Privacy Alert-functie de Privacy Guard automatisch activeren wanneer dat nodig is. De drie notebooks moeten vanaf het begin van de zomer beschikbaar zijn. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.