Toshiba betreedt de markt voor hybride harde schijven

Toshiba Electronics Europe breidt haar assortiment uit met hybride harde schijven die een capaciteit van 750 gigabyte en één terabyte combineren op telkens twee schijven met acht gigabyte NAND-flash.

Een van de hoogtepunten van de nieuwe 2,5-inch hybride schijven MQ01ABD100H (één terabyte) en MQ01ABD075H (750 gigabyte capaciteit), aldus Toshiba, zijn zelflerende algoritmen die het gedrag van de gebruiker bij het openen van gegevens analyseren om vervolgens in elk geval de optimale opslaglocatie voor de gegevens te bepalen. Vaak gebruikte gegevens worden opgeslagen in de acht gigabyte NAND-cache om snelle toegang mogelijk te maken. Omgekeerd worden gegevens die minder vaak worden gebruikt, ook van de flash-cache terug naar de schijven verplaatst.

Volgens de fabrikant zijn de twee hybride harde schijven bij uitstek geschikt voor gebruik in apparaten waar hoge prestaties belangrijk zijn. Toshiba noemt gaming-pc’s en notebooks als voorbeelden. Bovendien zijn de schijven ook voorbestemd voor ultra-draagbare computers dankzij hun lage gewicht van slechts 117 gram.

De eerste exemplaren van de MQ01ABD100H- en MQ01ABD075H-modellen zullen tegen het einde van de maand door Toshiba worden geleverd. Het bedrijf heeft geen details gegeven over de prijs.