App-oplossingen voor mobiele videobewaking

Apps zijn onmisbaar geworden als gemaks-, informatie- en afstandsbedieningsoplossingen. Aanbieders van beveiligingstechnologie vergroten zo de voordelen van beveiligingsoplossingen voor klanten die er voorheen niet bij betrokken waren.

In het bijzonder op het gebied van videobewaking dient het gebruik van apps meer dan alleen een handige bediening en controle. Naast de beveiligingscentrale biedt een app de klant directe toegang tot livebeelden en maakt hem onafhankelijk van tijd en plaats.

Dit draagt ertoe bij dat videobewaking een preventief instrument wordt. Met de juiste bewakingstechnologie is het niet nodig een dader achteraf te identificeren. Er kan van tevoren direct worden ingegrepen, potentiële schade kan worden voorkomen of op zijn minst tot een minimum worden beperkt.

Het nut van een app hangt grotendeels af van de brede beschikbaarheid van live-opnamen, wat weer betekent dat video’s ook bij een lage bandbreedte in bruikbare kwaliteit beschikbaar moeten zijn. Daarom zijn veel bewakingscamera’s uitgerust met technieken voor gegevenscompressie, bijvoorbeeld iDNR, een techniek voor intelligente, dynamische ruisonderdrukking. De vermindering van beeldruis vermindert het datavolume aanzienlijk.

Videobewaking via cloud

Een andere stap die momenteel zijn weg vindt naar videobewaking is de opslag van video-opnamen in een cloud, die vervolgens met een app wordt benaderd. Bosch Security Systems biedt verschillende gratis apps voor zijn camera’s, recorders en beheersystemen, zoals een Video Security App voor camera’s en transcoders, een Mobile Security App voor mobiele toegang tot het Bosch Video Management System en DVR (Digital Video Recorder) Viewer Apps voor digitale videorecorders.

De Video Security App toont live beelden en opnamen van IP-camera’s rechtstreeks op het scherm van een iPhone of iPod Touch. De camera’s kunnen dus op elk moment worden bediend. Bestuurbare camera’s kunnen ook handmatig worden bestuurd. De app ondersteunt transcoderingstechnologie, waardoor HD-beelden zelfs met een lage bandbreedte via netwerken kunnen worden verzonden. Een willekeurig aantal camera’s kan in de app worden geconfigureerd en tot groepen worden gecombineerd. Ook audio-overdracht wordt ondersteund. Voor nog meer veiligheid kan de transmissie worden beveiligd met SSL en worden beveiligd met een toegangswachtwoord.

Aanvullende informatie

Apps voor componenten

De Advantage Line System Builder app biedt een overzicht van beveiligingssystemen voor kleine en middelgrote toepassingen. Het kan worden gebruikt om beveiligingsoplossingen op maat samen te stellen. Bijvoorbeeld, bijpassende camera’s, recorders, accessoires en opslagapparatuur. De Luidsprekerselectie-app biedt een gedetailleerd overzicht van het luidsprekerassortiment. De producten zijn gesorteerd in verschillende categorieën. Met een filteroptie kan snel de gewenste luidspreker worden geselecteerd. Beide apps wijzen de weg naar de dichtstbijzijnde vakhandelaar en zijn beschikbaar voor iPhone, iPod Touch of iPad.

Viewer-apps

De DVR Viewer en de DVR Client-app kunnen respectievelijk worden gebruikt om beelden en video’s te bekijken van camera’s die zijn aangesloten op een Bosch 400- en 600-serie videorecorder. Met de DVR Viewer kunt u de camera’s bedienen en een live videostream op volledig scherm met geluid bekijken. Het is ook mogelijk om de focus, pan, tilt en zoom van een geselecteerde PTZ camera te regelen. Daartoe zijn passende hulpopties voorzien. Snapshots die automatisch worden opgeslagen zijn ook mogelijk met deze app. Bovendien kan optioneel een toegangswachtwoord worden ingesteld om het DVR netwerk verder te beveiligen. De foto’s kunnen worden bekeken via iPhone, iPod Touch of iPad, maar ook via Android-toestellen. □