Amazon Echo: alle modellen op de markt en hoe het werkt

Amazon Echo is een lijn slimme speakers die werken door integratie met de Alexa-app, de door Amazon ontwikkelde spraakassistent. Met het apparaat kunnen gebruikers muziek streamen, aangesloten thuisapparaten beheren en video’s en films afspelen op Smart TV’s en andere apparaten die zijn aangesloten via Bluetooth of Wi-Fi. Het is ook compatibel met Android-, iOS- en Fire OS-apparaten, zoals smartphones, tablets en pc’s.

Alle Amazon Echo-modellen op de markt

Er zijn verschillende modellen van de slimme luidspreker van de e-commercegigant op de markt, die dezelfde basisfunctionaliteit bieden, met enkele speciale functies, afhankelijk van het type apparaat. Afhankelijk van de prijsklasse zijn er namelijk kleine en goedkope apparaten met beperkte functionaliteit, zoals Amazon Echo Flex en Echo Dot, het belangrijkste Amazon Echo-model met een goede prijs-kwaliteitverhouding, tot aan de high-end slimme speakers Amazon Echo Plus en Echo Studio.

Amazon Echo Flex: de kleinste en goedkoopste in de serie

Recentelijk presenteerde Amazon de nieuwe reeks slimme speakers 2019, waaronder ook Amazon Echo Flex verschijnt, de kleinste en goedkoopste in de serie. De release in Italië is gepland voor 14 november, maar u kunt naar de online winkel gaan en uw toestel reserveren, hoewel door de grote vraag de eerste leveringen vertraagd kunnen worden. Het apparaat is zeer compact, weegt 154 gram en is rechthoekig van vorm, met een hoogte van 72 mm en een breedte van 67 mm.

Het apparaat kan rechtstreeks in het stopcontact worden gestoken, dankzij een stekker aan de achterkant. Amazon Echo Flex heeft een USB-A poort, handig voor het opladen van je smartphone, Bluetooth A2DP connectiviteit en dual-band Wi-Fi compatibel met 802.11 a/b/g/n/ac netwerken. Hij is uiteraard geïntegreerd met de Alexa-app, heeft een 15 mm mini-luidspreker, een standaard 3,5 mm AUX-uitgang en kan worden aangepast met de Skill, de applicaties die via de stemassistent kunnen worden beheerd.

Onder de beschikbare Skill zijn bijvoorbeeld Ring, Sky TG24, Amazon Music en Spotify. Aan de buitenkant heeft de slimme luidspreker een privacyknop om de microfoon te dempen en uw privacy thuis te beschermen, een knop voor handmatige bediening en een LED-indicatielampje om aan te geven wanneer Alex is ingeschakeld. De Amazon Echo Flex kost slechts €29,99 en is daarmee het instapmodel in de serie dat in elke kamer kan worden geplaatst, dankzij het kleine formaat en het feit dat het direct in het stopcontact kan worden gestoken.

Amazon Echo Dot: functies en prijs

Een ander model op de markt is de Amazon Echo Dot, die nu aan zijn derde generatie toe is. Hij lijkt op het basistoestel maar is iets kleiner, meet slechts 43 mm hoog bij 99 mm in diameter en weegt ongeveer 300 gram. Echo Dot ondersteunt Alexa, die in 2019 volledig is vernieuwd en voorzien van nieuwe functies, zoals herkenning van gezinsleden. Deze slimme luidspreker is voorzien van Bluetooth en dual-band Wi-Fi-connectiviteit, en heeft ook een 41 mm luidspreker.

Binnenin zitten 4 langeafstandsmicrofoons, om spraakopdrachten te ontvangen, zelfs vanaf enkele meters afstand, terwijl er buiten een standaard 3,5 mm audio-uitgang zit en volume- en aan/uit-knoppen. Amazon Echo Dot 3e generatie is te koop in e-commerce voor 59,99 euro, verkrijgbaar in antraciet, lichtgrijs en mêlee kleuren en in mauve stof. Wie wil, kan ook kiezen voor de versie met een digitaal LED-display, met een klokfunctie en dezelfde technische kenmerken als het basismodel.

Amazon Echo: kenmerken van het hoofdmodel

Een van de populairste apparaten op de markt is Amazon Echo, het hoofdmodel in de serie. In afwachting van de lancering van de derde generatie, die vanaf 16 oktober 2019 in Italië verkrijgbaar zal zijn, kunt u binnen de e-commerce nog steeds de tweede generatie kopen. Het nieuwe model behoudt de integratie met Alexa, die muzieknummers van Spotify, Audible, Amazon Prime Music, Apple Music of Deezer kan gaan afspelen. Tegelijkertijd kan het elk smartapparaat beheren dat op het Wi-Fi-netwerk is aangesloten en vragen beantwoorden.

Het apparaat is uitgerust met 7 microfoons met beamforming-technologie, die externe ruis isoleren om een vrij hoge audiokwaliteit te bieden, evenals twee luidsprekers, waaronder een woofer van 76 mm en een tweeter van 20 mm, voor een uitstekende audiokwaliteit in zowel hoge tonen als lage tonen. De Echo weegt ongeveer 780 gram, heeft afmetingen van 148 mm hoog bij 99 mm in diameter, een Dolby-processor, een draadloze/Bluetooth-verbinding en een standaard 3,5 mm audio-uitgang.

heel interessant is de intercomfunctionaliteit, waarmee je alle Amazon-speakers met elkaar kunt verbinden en kunt gebruiken om van de ene kamer naar de andere te communiceren, via de optie Drop in of Announcements. Onderaan zijn de poorten voor stroom en audiokabel, terwijl bovenaan de aan/uit-knop, volumeknoppen en handmatige activeringsbediening zitten. Het vlaggenschip van de Amazon Echo-smart speaker is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren – antraciet, mêlee grijs, lichtgrijs en blauwgrijs – met een stoffen hoes en een verkoopprijs van €99,99.

Amazon Echo Plus: technische gegevens en kosten

Diegenen die een opgewaardeerde versie van de smart speaker willen kopen, kunnen kiezen voor de Amazon Echo Plus, nu in zijn tweede generatie en geprijsd op €149,99. De Echo Plus heeft een interne hub voor smart home management, via de Zigbee-module, om alle apparaten in huis met draadloze en Bluetooth-verbinding in een paar eenvoudige stappen te verbinden. De speaker weegt 780 gram, heeft afmetingen van 148 mm in de hoogte bij 99 mm in de diameter, is uitgerust met 7 microfoons, een 76 mm woofer en een 20 mm hogetonen-tweeter.

Het apparaat heeft de klassieke 3,5 mm AUX-audio-uitgang, met knoppen voor volume, handmatige inschakeling en microfoonactivering om met Alexa te praten. Bovenaan bevindt zich een LED-lichtstraal, die langs het buitenoppervlak van de diameter loopt en een rode of blauwe kleur aanneemt, afhankelijk van het feit of Alexa actief is of niet. Er zit ook een sensor voor temperatuurbewaking in, waarmee bewerkingen kunnen worden uitgevoerd op basis van omgevingsomstandigheden.

Amazon Echo Studio: de top-of-the-line

Op 7 november 2019 komt Amazon Echo Studio, de top-of-the-line slimme speaker, uit in Italië, met een introductieprijs van €199,99. Dit toestel is het grootste en meest complete in de serie, het enige met een Hi-Fi geluidssysteem met Dolby Atmos processor, voor het beluisteren van muziek van de hoogste kwaliteit met een meeslepend gevoel. Er zijn 3 luidsprekers voor de hoge, middentonen en lage tonen, met een woofer van 133 mm, een middentoner van 51 mm en een tweeter van 25 mm.

Over de poorten: er is een mini-optische AUX-audio-ingang van 3,5 mm, een poort om de stroomkabel aan te sluiten, een Zigbee-smart hub om apparaten in huis te beheren, knoppen voor volume, microfoonvoeding en systeemactivering. De afmetingen zijn royaal, 206 mm hoog en 175 mm in diameter, met een gewicht van 3,5 Kg. Het heeft ook Bluetooth en draadloze connectiviteit, en Amazon Echo Studio kan fungeren als een audioluidspreker voor Fire Stick TV.

Andere Amazon Echo smart speaker modellen

Naast de hoofdlijn apparaten, Flex, Dot, Echo, Echo Plus en Echo Studio, zijn er ook andere smart speaker modellen verkrijgbaar via Amazon’s e-commerce site. Deze apparaten zijn compatibel met alle slimme luidsprekers van het bedrijf, zodat u een echt slim spraakcommunicatienetwerk kunt creëren om uw huis en bepaalde entertainmentdiensten te beheren. Laten we eens kijken welke andere apparaten uit de Amazon Echo-lijn in 2019 te koop zijn.

Amazon Echo Show: het model met een display

Op de markt is er ook Amazon Echo Show, een van de meest geavanceerde en complete modellen onder de slimme speakers die het bedrijf produceert. Het is een apparaat met een 10-inch HD-touchscreen, een frontcamera van 5 MP en een Zigbee-hubmodule voor het bedienen van het huis met spraakopdrachten via Alexa. Hij heeft ook 2 speciale basdrivers en een Intel Atom X5-Z8350-processor. De Echo Show heeft Dual Band Wi-Fi-connectiviteit, met dubbele MIMO-antennes, Bluetooth-connectiviteit en compatibiliteit met Android-, Fire OS- en iOS-systemen.

Deze slimme luidspreker ondersteunt het afspelen van streaming audio en video, met behulp van diensten als Spotify, Amazon Prime Video en Tuneln, stelt u in staat om videogesprekken te voeren met Skype of via de Alexa-app, tv-gidsprogramma’s te bekijken en op internet te surfen, bijvoorbeeld om een recept te vinden om voor de lunch te bereiden. De Amazon Echo Show kost €229,99, is verkrijgbaar in zwart en wit, weegt 1755 gram en meet 174 mm hoog bij 246 mm breed.

Amazon Echo Show 5, het slimme scherm met een compact ontwerp

In mei 2019 lanceerde Amazon de Echo Show 5, een evolutie van de “normale” Echo Show met verkleinde afmetingen (en scherm). Dit slimme scherm wordt gekenmerkt door zijn essentiële en strakke lijnen, perfect om in elke omgeving te worden geplaatst: van de keuken tot de slaapkamer, via de woonkamer en de zitkamer. De Echo Show 5 is ongeveer zo groot als een blikje (148x86x73 millimeter) en kost €89,99: minder dan de helft van de prijs van zijn grote broer, maar met dezelfde functionaliteit en functies.

De Echo Show 5 heeft twee microfoons (aan de bovenkant van het apparaat), een camera voor videogesprekken, een speaker, een microUSB-aansluiting en een 3,5 mm audio-aansluiting. Het 5,5 inch diagonale scherm kan worden gebruikt om video’s en films te bekijken van Prime Video, muziekvideo’s van VEVO of te luisteren naar uw favoriete muziek van Prime Music, Spotify, Deezer en andere compatibele audiostreamingdiensten. Er is ook geen tekort aan vaardigheden die speciaal voor slimme schermen zijn ontworpen: dit zijn onder andere videorecepten van GialloZafferano, nieuws van Sky TG 24, live radio-tv van RDS, Radio Deejay, Radio Kiss Kiss, Radio Italia en nog veel meer. Dankzij de camera en microfoons is het ook mogelijk om Skype-gesprekken en videogesprekken te voeren met contacten in uw adresboek.

In vergelijking met zijn grote broer ontbreekt de integratie van de Zigbee-standaard, die handig is voor directe aansturing van smart home-apparaten. Als u een Echo Plus, Echo Show of een andere domotica-hub in uw huis hebt, kan de Echo Show 5 worden gebruikt om uw slimme huis te bedienen. Een eenvoudige spraakopdracht is voldoende om de lichten aan te doen (Alexa, doe de lichten in de keuken aan) of u kunt het paneel op het scherm activeren om de verschillende slimme apparaten in uw huis te bedienen. Het scherm kan ook worden gebruikt om de feed van beveiligingscamera’s en aangesloten thermostaten te bedienen.

Amazon Echo Input: technische gegevens en prijs

Een nieuwste model slimme luidspreker op de markt is Amazon Echo Input, een vrij goedkope slimme luidspreker, verkocht voor een prijs van slechts € 39,99, verkrijgbaar in zwart of wit. Het is eigenlijk een apparaat dat moet worden aangesloten op een extern apparaat, zoals de Sony SRX-XB31 luidspreker. Het apparaat ondersteunt Bluetooth-verbinding en de Alexa-app, het afspelen van audiobestanden van Spotify, Tuneln en Amazon Music, heeft een audio-uitgang van 3,5 mm, 4 microfoons en een LED-lampje voor Alexa-activering, weegt slechts 79 gram en meet 14 mm hoog bij 80 mm in diameter.

Hoe werkt Amazon Echo

Amazon Echo is een slimme luidspreker van de hand van Amazon, een slimme luidspreker die is uitgerust met een kunstmatig intelligentiesysteem via de stemassistent Alexa. Het is een multifunctioneel apparaat, waarmee u naar muziek kunt luisteren, het laatste nieuws van de dag kunt horen, alarmen en wekkers kunt instellen en andere apparaten in huis kunt beheren, zoals de smart-tv, smartphone, verlichting en alarmsysteem, waarbij de domotica-instellingen worden gecentraliseerd.

De echte bijzonderheid van Amazon Echo is de aanwezigheid van Alexa, de door Amazon ontworpen spraakassistent die compatibel is met verschillende geavanceerde apparaten, waarmee u de functies van de slimme luidspreker met spraakopdrachten kunt beheren. Alexa is in staat tot interactie met mensen om taken uit te voeren zoals het inschakelen van de verlichting, het afspelen van een tv-serie of het verlagen van het volume van een stuk streaming muziek.

Amazon Echo is compatibel met Android-, Fire OS- en iOS-apparaten, zodat het mogelijk is om smartphones, tablets, smartwatches, Smart TV’s, maar ook de nieuwste generatie slimme apparaten die zijn uitgerust met 4G- en Bluetooth-verbindingsmodules aan te sluiten op de slimme speaker. Om Amazon Echo in te stellen moet u de gratis Alexa-app downloaden uit de Google Play Store of App Store, deze installeren op uw Android- of Apple-apparaat, de wizard uitvoeren en al uw apparaten aansluiten die op internet zijn aangesloten.

Hoe stelt u Amazon Echo in

Als u het apparaat hebt gekocht, moet u Amazon Echo instellen, waarbij u een vergelijkbare procedure volgt voor elk model slimme luidspreker van het beroemde e-commercebedrijf. Hiervoor hoeft u alleen maar de Alexa-app te downloaden op uw apparaat, smartphone of tablet, door deze te downloaden van de Google Play Store of App Store en de applicatie te installeren op Android, vanaf versie 5.1, of iOS, vanaf besturingssysteem 10.0 tot en met de meest recente versies. U kunt de Alexa-app ook op uw pc downloaden, via de website htpps://alexa.amazon.co.uk.

De desktopversie is compatibel met verschillende zoekbrowsers, waaronder Safari, Google Chrome en Firefox. Nadat u Alexa hebt geïnstalleerd, hoeft u alleen maar Amazon Echo in te schakelen en te wachten tot het LED-lampje van het apparaat oranje wordt, het teken dat het spraakassistentiesysteem is opgestart. Daarna hoef je alleen nog maar de aanwijzingen van de app te volgen en de slimme speaker via een Bluetooth-verbinding aan te sluiten op een Wi-Fi-internetnetwerk.

Ten slotte kun je Amazon Echo gaan gebruiken via de spraakopdrachten van Alexa, waarbij je op een natuurlijke manier tegen de digitale assistent spreekt. Het activeren van eventuele prompts moet beginnen met het woord Alexa, gevolgd door de handeling die u het apparaat wilt laten uitvoeren, maar u kunt die optie wijzigen. Ga naar de app, tik op Apparaten, selecteer uw apparaat en kies Activeringswoord, waarbij u de opdracht aanpast om Alexa te starten.

Als het instellen van de automatische internetverbinding niet werkt, kunt u proberen de Amazon Echo uit het stopcontact te halen en een paar seconden te wachten, het apparaat te resetten of het handmatig te doen. In dit geval moet u de Alexa-app openen, Instellingen, Apparaatinstellingen selecteren, uw model kiezen, op Wi-Fi-netwerk tikken en vervolgens Bewerken, waarbij u uw netwerkgegevens invoert.

Hoofdfuncties van de Alexa-app voor Amazon Echo

Nadat u Amazon Echo en de Alexa-app op uw apparaat hebt geïnstalleerd en geconfigureerd, kunt u de functies van de slimme luidspreker gaan gebruiken, waarbij u spraakopdrachten kunt gebruiken voor een verscheidenheid aan taken. Je kunt Alexa bijvoorbeeld vragen stellen over het weer, restaurants in een bepaald deel van de stad, of welke films er dit weekend in een bioscoop draaien.

Basiscommando’s, die altijd moeten worden voorafgegaan door het activeringswoord Alexa, of een andere term door deze te wijzigen in de instellingen van de app, zijn onder andere het starten van audio- en videoweergave van muziek, films en tv-series, het harder en zachter zetten van het volume, het instellen van de mute-modus en het pauzeren van content. Een extra functie is de Help-functie, waarmee u contact kunt opnemen met vrienden en familie uit uw adresboek, of de hulpdiensten kunt waarschuwen in geval van nood.

Voor audiostreaming is de standaarddienst Amazon Music, maar dit kan worden gewijzigd door verschillende apps aan te sluiten, waaronder Spotify of Tuneln, terwijl voor videostreaming het basisprogramma Amazon Fire TV is. Om een nummer of film te activeren, zegt u gewoon Alexa play XXX, en binnen enkele ogenblikken begint de stemassistent het programma af te spelen op het apparaat, dat via Bluetooth is verbonden met Amazon Echo. Om een specifiek platform te selecteren, zeg je Alexa speel XXX af op Spotify, anders selecteert de stemassistent de standaardservice.

Op dezelfde manier kun je het alarm instellen, vraag gewoon Alexa wake me up tomorrow morning at 8, of je kunt het alarm aanpassen met muziek, zeg Alexa wake me up tomorrow morning at 8 met Starway to heaven van Led Zeppelin, of een radiozender activeren, Alexa wake me up tomorrow morning at 8 met Radio Uno. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, in aanmerking genomen dat Alexa een kunstmatig intelligentiesysteem is, dus hoe meer je het gebruikt, hoe ervarener en efficiënter het wordt, waardoor de kwaliteit van de service die het biedt verbetert.

Je kunt ook afspraken in je agenda zetten, Alexa voeg lunch met Laura toe op 4 juni, markeer belangrijke data in je agenda, Alexa voeg verjaardag Claudio toe op 30 maart, of controleer je agenda voor de dag, Alexa hoe ziet mijn dag er vandaag uit? Het is ook mogelijk om to-do lijstjes te maken, het ochtendnieuws te horen bij het ontbijt, het weer te checken, te luisteren naar verslagen van sportevenementen, verkeersomstandigheden en weersvoorspellingen, maar ook recepten te vinden om te bereiden, omrekeningen van eenheden uit te voeren en valuta om te wisselen.

Alexa en Amazon Echo voor domotica

Een aantal van de meest interessante functies van Alexa, om samen met Amazon Echo te gebruiken, betreffen domotica beheer, slimme huizen met apparaten die via Wi-Fi en Bluetooth met elkaar verbonden zijn. Door middel van spraakopdrachten kunt u bijvoorbeeld de verlichting aan- en uitdoen, dimmen, controleren of de verlichting in de andere kamer brandt, de elektrische rolluiken sluiten, de temperatuur op de thermostaat instellen, de airconditioning regelen en de wasmachine programmeren om op te starten.

Op dezelfde manier kunt u de oven aanzetten, de nieuwste generatie slimme stopcontacten deactiveren, om ongelukken te voorkomen die worden veroorzaakt door apparaten die aangesloten zijn gelaten, zoals het strijkijzer in de woonkamer, de temperatuur van de koelkast verlagen en het videobewakingssysteem instellen. Deze functies zijn ook beschikbaar als u niet thuis bent, dus u kunt de status van uw apparaten controleren, meldingen ontvangen over storingen en alarmen na overtredingen, of u kunt de verwarming aanzetten voordat u het kantoor verlaat, zodat uw huis warm en behaaglijk is als u terugkomt.

Andere functies van Alexa en Amazon Echo

De diensten die beschikbaar zijn met Amazon Echo en Alexa zijn werkelijk ontelbaar, en er zijn ook specifieke functies voor winkelen en inkopen. U kunt online bestellingen plaatsen, bijvoorbeeld om een pizza met thuisbezorging te bestellen, om rechtstreeks bij iFood te kopen, of om te weten te komen welke restaurants op maandagavond open zijn. Daarnaast is het mogelijk platforms als Booking.com en Skyscanner te raadplegen, waar aankopen momenteel nog niet kunnen worden afgerond, maar dit zal in de toekomst zeker een optie worden.

De meest efficiënte integratie is natuurlijk die met Amazon, aangezien het mogelijk is voorwerpen, boeken, films en muziek te kopen via de diensten van de e-commerce en zijn ecosysteem, zoals Amazon Prime, Kindle eBook, Fire TV, Audible en Amazon Music. Andere Alexa- en Amazon Echo-functies omvatten app-beheer, waaronder Skype voor het videobellen van uw contacten, het lezen van e-mails en berichten, het maken en ontvangen van oproepen via de slimme luidspreker, of het communiceren met een ander Amazon Echo-apparaat dat zich in een andere kamer in het huis bevindt.

De diensten zijn voortdurend in ontwikkeling, dus elke maand kunt u nieuwe functies vinden, waaronder Amazon Echo Auto, extra app- en platformintegraties, meer compatibiliteit en meer gestroomlijnde procedures. Het grote succes van Amazon Echo, vooralsnog iets minder goed presterend in Italië dan in Engelstalige landen, heeft het pad geëffend voor het beheer van spraaktechnologie. In de niet al te verre toekomst zullen alle apparaten volledig geïntegreerd, efficiënt en betrouwbaar zijn en slechts een verre herinnering achterlaten aan de oude toetsenborden en touchscreen-displays.