Wat is Cyber Monday?

Zoals veel marketingtrends komt ook Cyber Monday uit Amerika. Daar is de vrijdag na Thanksgiving traditioneel het begin van de winkelpret voor Kerstmis. Cyber Monday werd in het leven geroepen om online detailhandelaren hun eigen verkoopevenement te geven. In 2020 vindt het plaats op 30 november.

Belangrijke industriereuzen profiteren

Vaak zijn het de industriereuzen die het meest van een dergelijk evenement profiteren. Amazon bijvoorbeeld verlengt de maandag graag tot in de Cyber Week, waarin klanten bijzonder hoge kortingen krijgen aangeboden. Folgende Produkte gehören dabei zu den Favoriten der Onlinehändler:

  • Elektroartikel
  • Mode
  • Kosmetik
  • Schmuck
  • Medien

Rund um die Uhr gibt es Blitzangebote oft sogar im 5-Minuten-Takt, und oft ist die Cyber Week dann in thematisch viele kleine Häppchen unterteilt, um zahlreiche Zielgruppen abzudecken.

Keine deutliche Trennung mehr

Während anfangs der Black Friday den Offline-Händlern und der Cyber Monday den Shops im Internet gehören sollte, verschwimmen die Grenzen zusehends. Jeder möchten aus dem jeweiligen Event den größten Nutzen ziehen, sodass aus der Woche nach Thanksgiving eine Schnäppchenjagd geworden, die der Auftakt zum alljährlichen Weihnachtsrummel geworden ist und sowohl offline als auch online stattfindet. Cyber Monday staat dus niet meer alleen in het teken van virtuele verkopen.

Minder verkopen dan op vrijdag

Uit een vergelijking blijkt dat consumenten op Black Friday meer geld in het laatje brengen dan op Cyber Monday. De reden hiervoor is echter niet zozeer de scheiding tussen offline en online, die toch alleen op papier bestaat. Klanten gebruiken Black Friday eerder omdat het enerzijds de officiële aftrap is voor de aanloop naar de kerstinkopen en anderzijds omdat in Amerika de vrijdag vaak als brugdag en dus om te winkelen wordt gebruikt vanwege de Thanksgiving-vakantie die op de donderdag ervoor plaatsvindt.

Kritiek op Cyber Monday

De maandag van de koopjesjagers wordt, net als de vrijdag ervoor, sterk bekritiseerd door consumentenbeschermingsorganisaties. De reden hiervoor is dat Amazon, bijvoorbeeld, zijn kortingen vaak niet op de werkelijke detailhandelsprijs, maar op de aanbevolen detailhandelsprijs had gegeven. Hoewel dit al aanzienlijk is gecorrigeerd, zijn het nog steeds de grote bedrijven die veel meer speelruimte hebben rond het Cyber Monday-aanbod en in dit verband natuurlijk ook betere kortingsmogelijkheden hebben vanwege hun brede assortimenten.