Android, vijf machtigingen die je niet moet geven om je smartphone te beschermen

De veiligheid van je Android-smartphone is belangrijk, en je kunt het beschermen door voorzichtig te zijn met de machtigingen die je geeft aan geïnstalleerde apps

elke keer dat je een nieuwe app downloadt naar je Android-smartphone, zijn de machtigingen die het je geeft beperkt om veiligheidsredenen. In feite, wanneer u de app opent, zal deze u vaak vragen om toegang tot uw contacten, locatie of andere gevoelige gegevens toe te staan of te weigeren om uw privacy te beschermen.

De noodzaak om apps standaard de toegang tot de microfoon, camera of berichten van uw smartphone te ontzeggen is zeer nuttig, vooral om u te beschermen tegen illegale apps of apps die mogelijk malware verbergen die klaar staat om uw apparaat te infecteren. Andere keren zijn er echter toestemmingen nodig om de app zijn functies te laten uitvoeren. Weten en bewust kiezen welke toestemmingen u wel en welke u niet verleent, kan een enorm verschil maken voor uw beveiliging, en er zijn er vijf in het bijzonder waar u aandacht aan moet besteden.

Geen toestemmingen verlenen: Toegankelijkheid

Toegankelijkheid omvat een aantal Android-functies die u helpen het besturingssysteem te gebruiken en de gebruikerservaring te verbeteren, met name voor mensen met een handicap, zoals visueel gehandicapten. Wanneer u een app toegang geeft tot Toegankelijkheidsgegevens, kan deze dus alles zien wat er op het scherm gebeurt, wijzigingen aanbrengen en elke functie van het apparaat bedienen, net alsof het de gebruiker is die dit doet.

Apps die toegang tot Toegankelijkheid nodig hebben, zijn bijvoorbeeld de stemassistent, die spraakopdrachten uitvoert, of de telefoon.

Het risico van het verlenen van deze machtiging is dat een aanvaller, bijvoorbeeld met behulp van malware, toegang kan krijgen tot de apps, e-mails en berichten van uw bank. Om te controleren welke apps zijn geautoriseerd, gaat u naar Instellingen en kijkt u onder Toegankelijkheid.

Apparaatbeheerder: niet autoriseren

Apparaatbeheerder worden is een functie waarmee u op afstand toegang kunt krijgen tot uw smartphone. Toegang op afstand geeft u de mogelijkheid om te controleren wat u met uw telefoon doet, accountwachtwoorden te wijzigen, het scherm te vergrendelen of zelfs bestanden te wissen. Dit soort toestemming kan nodig zijn op een smartphone die door het bedrijf voor het werk wordt verstrekt, maar het is zeker niet iets wat je zou verlenen aan elke app die je downloadt. Om te controleren of u risico loopt, gaat u naar Instellingen, dan Apps & Meldingen, opent u Speciale toegang tot apps en selecteert u Apps voor apparaatbeheer.

Geef geen toestemming: onbekende apps installeren

Sommige apps kunnen overal toestemming vragen om andere apps te downloaden, zelfs van andere winkels dan Google Play. Als u een app downloadt, moet u goed opletten dat deze vermelding niet is geautoriseerd, omdat u het risico loopt te eindigen met malware die apps downloadt en installeert die klaar staan om uw gevoelige gegevens te stelen en uw privacy te schenden.

Geen toestemming geven: boven andere apps weergeven

Tonen boven andere apps is de functie die een app toestaat vensters weer te geven terwijl andere apps actief zijn. Facebook Messenger gebruikt deze toestemming bijvoorbeeld om het chatpictogram te tonen wanneer u een andere app gebruikt. Het risico bij het verlenen van deze toestemming is dat u te maken krijgt met vervelende ongewenste banneradvertenties of ransomware virussen die de toegang tot uw smartphone blokkeren en losgeld eisen om hem terug te krijgen. Om ernstige gevolgen te voorkomen, is het een goed idee om te controleren welke van uw gedownloade apps deze toestemming hebben. U kunt dit doen door naar Instellingen te gaan, vervolgens Apps & meldingen, Apps met speciale toegang en selecteer Weergeven boven andere apps.

Geen toestemming geven: sms-berichten lezen en versturen

Als een app u om toestemming vraagt voor toegang tot sms-berichten, moet u heel voorzichtig zijn. Een app die malware bevat en uw toestemming heeft gekregen, kan uw sms-berichten lezen, gevoelige gegevens of bankgegevens stelen die via sms binnenkomen, of zelfs berichten sturen om u zonder uw medeweten te abonneren op dure betaalde diensten. Om dit te controleren, volgt u het pad Instellingen, vervolgens Apps en meldingen, App- en sms-machtigingen: u ziet alle apps die toegang hebben en u kunt de riskante apps onmiddellijk uitschakelen.

Geef geen machtigingen: wees voorzichtig

Android biedt een reeks machtigingen die veel verder gaan dan de vier die we tot nu toe hebben opgesomd en een gebruiker kan de verleende machtigingen eenvoudig controleren door de paden te volgen die in de vorige paragrafen zijn beschreven. Vanuit Instellingen in het gedeelte Apps en meldingen kunt u machtigingen verlenen of weigeren voor contacten, om uw locatie te zien of in het gedeelte Apps met speciale toegang kunt u machtigingen weigeren voor functies waarvan u niet eens wist dat u ze op uw Android smartphone had. Het advies is om altijd voorzichtig te zijn met de machtigingen die u aan een app verleent wanneer u die installeert, maar vooral om periodiek te controleren welke machtigingen zijn verleend aan gedownloade apps en als een van de accounts niet klopt, onmiddellijk actie te ondernemen om uw veiligheid te beschermen.