De home office boom gaat onverminderd door

In het afgelopen jaar zijn werknemers wereldwijd uitgerust met mobiele apparaten en toegestaan om op ad hoc basis vanuit huis te werken. Het kantoor aan huis heeft zijn waarde bewezen en mag blijven. De markt voor digitale werkplekken blijft dan ook floreren.

Het is al meer dan een jaar geleden dat bedrijven over de hele wereld een groot deel van hun personeel naar het thuiskantoor stuurden als gevolg van de Coronapandemie. Lange tijd was er weerstand tegen deze vorm van werk. Nu is gebleken dat het werkt, en veel bedrijven overwegen om op de lange termijn hybride werkmodellen aan te bieden.

Met name werknemers willen de voordelen van thuiswerken niet langer missen.Volgens een onderzoek van Clickmeeting werkt 66 procent van de respondenten graag thuis, en zou meer dan de helft in de toekomst een hybride werkmodel willen zien. Slechts negen procent wijst dit principieel af.

Een eerste vereiste voor de moderne werkplek is onder meer een stabiele infrastructuur en technische apparatuur. Dit heeft het ICT-kanaal gedurende anderhalf jaar volle orderboeken opgeleverd, zoals blijkt uit de resultaten van het IT BUSINESS Panel. Voor 95 procent van de hier ondervraagde ICT-resellers/systeemintegratoren zijn digitale werkplekoplossingen/diensten belangrijk voor hun bedrijf. 47 procent vindt het zelfs “zeer belangrijk”. Slechts vijf procent vindt het “gemiddeld”.

Nadat hybride werkmodellen in opkomst zijn, zijn de vooruitzichten voor de toekomst navenant optimistisch. 94 procent van de ICT-wederverkopers en systeemintegrators verwacht dat de business met de moderne werkplek in de toekomst zal toenemen. Het doel van de moderne werkplek is om werknemers in staat te stellen vanaf elk apparaat en vanaf elke locatie te werken.

Oplossingen voor het beheer van apparaten worden steeds belangrijker. Ze zijn een nuttig instrument voor IT-afdelingen om mobiele apparaten te beheren en de veiligheid en transparantie te waarborgen. Ook de deelnemers aan de enquête zien deze ontwikkeling op dezelfde manier. 85 procent van de ICT-speciaalzaken en systeemintegratoren vindt beheeroplossingen voor de integratie van pc’s en smartphones “belangrijk”. Maar liefst 49 procent van hen vindt het “zeer belangrijk”. Slechts drie procent vindt oplossingen voor apparaatbeheer onbelangrijk. De oplossingen behoren immers ook tot de huidige verkoophits in het kanaal.

Huidige verkoophits

De business met de digitale werkplek draait voor het kanaal op volle toeren. De huidige bestsellers zijn managementoplossingen bij 56 procent van de ICT-wederverkopers / systeemintegratoren en 42 procent van de distributeurs / fabrikanten. Bovendien doet 42 procent van de distributeurs / fabrikanten evenveel zaken met notebooks en convertibles. Slechts 33 procent van de gespecialiseerde dealers / systeemintegratoren is het hiermee eens. Desktop PC’s en werkstations (ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren 50 %; distributeurs / fabrikanten 38 %) en beveiliging / toegang op afstand (ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren 50 %; distributeurs / fabrikanten 38 %) komen op de tweede plaats wat de verkoop betreft. De derde plaats wordt ingenomen door Workplace as a Service (ICT-resellers / systeemintegrators 46%; distributeurs / fabrikanten 34%).

Werkplek van de toekomst

Als het gaat om de vraag welke digitale werkplekoplossingen de paneldeelnemers in de toekomst de grootste groei verwachten, zijn de kanaalspelers het grotendeels met elkaar eens. Workplace as a Service is de nummer één verkoophit van de toekomst (ICT-wederverkopers / systeemintegratoren 60%; distributeurs / fabrikanten 69%). De in ICT gespecialiseerde dealers / systeemintegratoren zien evenveel potentieel in oplossingen voor beveiliging / toegang op afstand (60 %). Dit wordt gedeeld door 34% van de distributeurs/fabrikanten. Op de tweede plaats bij de bestellers van de toekomst staan managementoplossingen (ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren 50 %; distributeurs / fabrikanten 34 %), gevolgd door notebooks en convertibles (ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren 30 %; distributeurs / fabrikanten 30 %) op de derde plaats.

Zeer veel steun

Samenwerking in het kanaal lijkt op zijn plaats, aangezien er bij de distributeurs / fabrikanten voortdurend sprake is van een overaanbod. Zo heeft 65 procent van de ICT-wederverkopers / systeemintegratoren behoefte aan marketing- en verkoopondersteuning en biedt 84 procent van de distributeurs / fabrikanten dit aan. Maar de ondersteunende diensten van de distributeurs / fabrikanten gaan nog verder. Immers, 19 procent biedt “andere” aan. Deze omvatten, onder andere, testtoegang alsmede advies inzake oplossingen en netwerkarchitectuur.