Carrefour bonnen oplichterij, politie alarm. Hoe u te verdedigen

De Marechaussee geeft via Facebook details van een nieuwe online zwendel: valse winkelcheques van 250 euro in ruil voor uw gegevens

De kanalen die cybercriminelen kiezen, zijn altijd dezelfde: sociale netwerken en instant messaging apps zoals WhatsApp. De onlinezwendel is ook dezelfde: grote waardebonnen en shopping vouchers in ruil voor het antwoord op een paar schijnbaar onschuldige vragen.

Hoewel het patroon hetzelfde is, neemt het aantal gebruikers dat misbruik maakt van de zoveelste webzwendel voortdurend toe, zozeer zelfs dat de Italiaanse staatspolitie via haar Facebook-account “Commissariato di PS online – Italia” een aankondiging heeft gedaan om al haar fans te waarschuwen. Er zijn geen cadeaubonnen of winkelcheques van 250 euro: dit is de meest klassieke vorm van bait and switch, bedoeld om gegevens van nietsvermoedende gebruikers te stelen en hen te “dwingen” kwaadaardige apps te installeren die de controle over hun mobiele apparaten kunnen overnemen, waardoor ze in “zombiecomputers” veranderen die rechtstreeks afhankelijk zijn van hackers en cybercriminelen.

Hoe de onlinezwendel zich verspreidt en hoe u zich kunt verdedigen

Zoals u op de Facebook-pagina van de State Police kunt lezen, zijn de ‘besmettelijke’ vectoren die door hackers worden geëxploiteerd de gebruikelijke: sociale netwerken en, voornamelijk, instant messaging-applicaties zoals WhatsApp. De slachtoffers ontvangen een bericht van een van hun contactpersonen dat slechts schijnbaar onschuldig en vooral authentiek is. Om de verjaardag van hun opening in Italië te vieren, geeft de supermarktketen Carrefour waardebonnen van 250 euro weg: het enige wat u hoeft te doen is op een link te klikken en drie vragen te beantwoorden. Zoals het Franse bedrijf zelf aangeeft, is er hier geen sprake van promotie of concurrentie: de shopping vouchers zijn gewoon een goed doordachte poging tot oplichting.

Het is helaas vrij eenvoudig om je tegen dit soort online oplichting te verdedigen: klik gewoon niet op de link in het bericht en je bent klaar. Voor de zekerheid – u hebt misschien een vinger op de link gelegd en loopt het risico besmet te worden – verwijdert u het bericht en brengt u uw contactpersoon op de hoogte van het incident: er is misschien nog tijd om te voorkomen dat uw vriend het slachtoffer wordt van de zoveelste online zwendel.