Geschiedenis en kenmerken van Napster, het muziekplatform

Jongeren zijn waarschijnlijk niet bekend met Napster, gewend aan het gebruik van muziekapps zoals Apple Music of Spotify, maar toch veranderde de geschiedenis van Napster de muziekwereld voorgoed door de introductie van het delen van bestanden. Meer dan 20 jaar na de juridische ondergang is het platform nu herboren door Rhapsody, en is het een 100% legale muziekstreamingtoepassing geworden, toegankelijk met een maandabonnement om op een eerlijke en ethische manier veel nummers te beluisteren of te downloaden.

Napster: wat het is en wat zijn geschiedenis is

Napster was een van de eerste diensten voor het delen van bestanden, waarmee gebruikers gratis muziek konden downloaden. Het platform werd in 1999 voorgesteld en ontwikkeld door Sean Parker en Shawn Fanning, en werd in 2001 gesloten na een reeks juridische geschillen met bands en platenlabels. Dit was aan het begin van het internet en digitale diensten, toen de mogelijkheid voor gebruikers om gratis inhoud te downloaden een bedreiging vormde voor de muziek- en audiovisuele industrie.

Daarna werd Napster opgekocht door Rhapsody en werd het een betaalde muziekstreamingtoepassing, een platform dat vergelijkbaar is met projecten als Spotify of Apple Music, zij het met minder zichtbaarheid. Het initiatief van 1999 was een echte schok voor de muziekindustrie en gaf de aanzet tot het idee van de sharing economy. Het probleem met Napster was de ongelooflijke groei van de website, die al snel 20 miljoen gebruikers telde, met op het hoogtepunt van zijn succes duizenden downloads per minuut. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde muziekbestanden leidde echter tot een aantal rechtszaken, waarvan de bekendste werden aangespannen door bands als Metallica, dat een hoofdrol heeft gespeeld in de strijd tegen het illegaal delen van bestanden zonder betaling van royalty’s.

Het fenomeen van het onrechtmatig delen van bestanden is drastisch afgenomen door de opkomst van diensten als Spotify, een legaal alternatief voor het online streamen van muziek voor het geld van de artiesten. Tegenwoordig wordt de markt gedomineerd door grote spelers, waarvan de inkomsten elk jaar stijgen, maar Napster heeft het overleefd en is beschikbaar als een dienst voor het delen van muziek. De propositie is vergelijkbaar met die van andere industriereuzen, al is de populariteit niet die van giganten als Apple Music of Amazon Music.

Napster: hoe het werkt

Napster Music is nu een platform waar je legaal muziek kunt streamen, met een catalogus die miljoenen tracks omvat en de mogelijkheid voor artiesten om zich bekend te maken binnen de community. Om gebruik te kunnen maken van de applicatie moet een account worden geactiveerd en een maandelijks abonnement worden betaald, waarmee het bedrijf een vergoeding kan geven aan de artiesten en bedrijven die eigenaar zijn van de rechten op de tracks in de muziekwinkel.

Op het platform is het mogelijk om onbeperkt tracks te beluisteren, met brede toegankelijkheid vanaf elk vast of mobiel apparaat. De grafische interface is vergelijkbaar met die van andere programma’s en biedt een rangschikking van de meest afgespeelde tracks op Napster, of u kunt nieuwe tracks ontdekken door te browsen op genre of muziekthema. De lijst is vrij uitgebreid, met veel opties om uit te kiezen voor fans van rock, pop, jazz, latin of elektronische muziek, met filters die het gemakkelijk maken om tracks te vinden voor bijvoorbeeld rustige muziek of gezellig samenzijn.

Napster biedt ook een reeks tips en suggesties, waarbij bepaalde muziekinhoud wordt gemarkeerd op basis van persoonlijke voorkeuren, of waarbij nieuw uitgebrachte tracks worden aangegeven. Natuurlijk kun je ook je eigen afspeellijsten maken, of thematische radiostations volgen met nummers die door het Napster-team zijn geselecteerd. Met een abonnement kunt u ook tracks uit de catalogus downloaden, zodat u uw muziek offline kunt beluisteren.

U kunt ook afspeellijsten importeren die zijn gemaakt met andere diensten voor het delen van muziek. U hoeft hiervoor alleen maar de tool te gebruiken die beschikbaar is binnen het platform, zodat u de lijst met tracks niet handmatig opnieuw hoeft aan te maken. Vanuit de account is het ook mogelijk verschillende functies te beheren, zoals de geschiedenis van beluisterde tracks of voorkeuren die zijn opgeslagen tijdens het browsen of spelen. Met Napster kunt u ook muziek delen met uw contacten op sociale media, aangezien de applicatie compatibel is met Facebook, Twitter en andere platforms.

Napster-compatibele apparaten

Om naar muziek te luisteren met Napster UK kunt u gebruikmaken van webconsole-toegang, om verbinding te maken met de website via elke desktop- of mobiele browser, zoals Safari, Chrome of Microsoft Edge. De Napster-app kan ook worden gedownload uit de Google Play Store voor Android-smartphones en -tablets, of uit de App Store voor iPhone, iPad en iPod Touch iOS en Apple Watch. Alleen al in de Play Store van Google heeft de app meer dan 10 miljoen downloads, veel minder dan de 500 miljoen van Spotify, maar nog steeds veel voor een platform dat dateert uit 1999.

Napster is ook compatibel met veel slimme luidsprekers en Bluetooth-luidsprekers, waaronder Amazon Echo apparaten, in feite is het beschikbaar als een vaardigheid van de virtuele assistent Alexa, te downloaden uit de officiële Appstore van Amazon. De app werkt ook met Sonos-smart speakers, Yamaha-smart speakers, Nintendo-consoles en sommige Samsung-smart tv’s. Het kan ook worden geïntegreerd met Android Auto en Apple CarPlay, en is vooraf geïnstalleerd in een aantal infotainmentsystemen, zoals de multimediasystemen waarmee sommige BMW-, Mini- en Audi-modellen zijn uitgerust.

Hoeveel kost een Napster-abonnement

Het Napster Premium-abonnement wordt geleverd met een gratis proefperiode van 30 dagen, waarin u toegang krijgt tot het platform zonder iets te betalen. Daarna moet u uw account activeren tegen een kostprijs van €9,95 per maand, in lijn met de tarieven van andere vergelijkbare muziekstreamingdiensten. Het plan kan op elk moment worden opgezegd, zonder extra kosten of annuleringskosten, terwijl de inbegrepen diensten audio van hoge kwaliteit met 320 kbps, het online en offline afspelen van muziek, alle afspeellijst- en downloadfuncties, evenals speciale muziekradio’s omvatten.

Betalingen voor het abonnement kunnen worden gedaan via de digitale portemonnees Google Pay of Apple Pay, of via PayPal, terwijl prepaidkaarten of cadeaukaarten niet worden geaccepteerd, zelfs niet die welke zijn uitgegeven in het internationale circuit van Visa of MasterCard. Napster Premium kan uiteraard met een creditcard worden betaald, aangezien het platform alle belangrijke kaarten herkent, zoals Discover, Visa, American Express en MasterCard, die rechtstreeks vanuit uw Napster-account kunnen worden beheerd in het persoonlijke gedeelte van uw profiel.

Hoe registreert u zich bij Napster Italia

Registreren bij Napster Italia is heel eenvoudig, u hoeft alleen maar toegang te krijgen tot het webplatform, of de app voor mobiele apparaten te downloaden, waarna u de procedure handmatig kunt uitvoeren of uw Facebook-account kunt gebruiken. Om de registratie te voltooien, hoeft u alleen een e-mailadres in te voeren, een wachtwoord te kiezen en de servicevoorwaarden te accepteren. Tot slot hoeft u alleen maar naar de webconsole of de mobiele applicatie te gaan, met de mogelijkheid om een maand lang gratis muziek te luisteren voordat de factureringsperiode begint.

Napster: voors en tegens

De door Napster voorgestelde dienst is de klassieker onder de huidige muziekstreamingplatforms, met een eenvoudige en intuïtieve grafische interface, de mogelijkheid om gepersonaliseerde afspeellijsten te maken, nummers te downloaden om ze offline te beluisteren en persoonlijke voorkeuren op te slaan. De applicatie is in het Italiaans, maar sommige inhoud is in het Engels, zoals biografieën van kunstenaars en sommige gidsen. De audiokwaliteit is uitstekend, in overeenstemming met de moderne normen, en de app neemt niet veel ruimte in op het geheugen van je smartphone.

De prijs is in lijn met wat er op de markt wordt aangeboden, met bijna alle diensten die net iets minder dan 10 euro kosten, hoewel sommige platforms een hogere catalogus hebben in termen van het aantal tracks en de kwaliteit van de beschikbare tracks. De compatibiliteit is hoog, met veel apparaten die de Napster-app ondersteunen, waaronder Android- en iOS-smartphones, Mac- en Windows-laptops en -desktops, digitale autoplatforms, slimme luidsprekers en audiospeakers. Er zijn ook Alexa-vaardigheden en webbrowser-apps beschikbaar, waardoor het eenvoudig is om met spraakopdrachten te navigeren en muziek af te spelen.

Muziekstreamingalternatieven voor Napster

Diegenen die muziek willen streamen, kunnen veel alternatieven voor Napster vinden, met de mogelijkheid om te kiezen op basis van hun behoeften en persoonlijke smaak. De populairste optie is tegenwoordig Spotify, met een vergelijkbare prijs van €9,99 per maand voor de premium versie, maar ook gratis toegang die Napster niet biedt. Hetzelfde geldt voor Deezer, met een gratis random play plan en betaalde pakketten van €9,99 per maand of €14,99 voor de gezinsoptie. Een andere gigant is Amazon Music, dat als onderdeel van het Prime-abonnement beschikbaar is voor slechts 3 euro per maand, samen met Prime Video en Prime Reading, een aanbod dat echt moeilijk te verslaan is.

Jeff Bezos’ bedrijf biedt ook de premiumdienst Amazon Music Unlimited, met pakketten vanaf 9,99 euro per maand en een gezinsoptie voor 14,99 euro per maand. Voor iOS-gebruikers is er Apple Music, dat wordt beschouwd als een van de beste muziekstreamingoplossingen, met een prijs van 9,99 euro per maand, een studentenabonnement voor 4,99 euro per maand en een gezinsversie voor 14,99 euro per maand. Tot slot kunt u de voorkeur geven aan Tidal, minder populair maar van uitstekende kwaliteit voor audiofielen, met een kostprijs van 9,99 euro per maand en een High Quality-pakket voor 19,99 euro per maand, anders hebt u met YouTube Music Premium voor minder dan 10 euro toegang tot de audio/video-streaming van Google.