Huawei HarmonyOS: het anti-Android is klaar voor lancering

Het wachten is bijna voorbij: miljoenen Huawei-gebruikers over de hele wereld, verweesd door Google’s Android-besturingssysteemupdates, kunnen binnenkort overstappen op HarmonyOS

HarmonyOS, het door Huawei ontwikkelde “alternatieve” besturingssysteem voor Google Android voor zijn smartphones, is bijna klaar voor wereldwijde lancering, zelfs buiten China. Er is nog geen officiële datum, maar het is officieel dat het besturingssysteem voor Huawei smartphones en tablets in 2022 zal komen: dit werd bevestigd door Derek Yu, Vice President voor de regio’s Centraal Oost-Europa, Scandinavië & Canada van Huawei Consumer Business Group, d.w.z. de divisie van Huawei die ook telefoons en tablets produceert. Dit is, het moet worden opgemerkt, de eerste keer dat een Huawei executive openlijk heeft gesproken over de lancering van HarmonyOS buiten China en, helaas, hij deed dit op een vrij algemene manier zonder zelfs de maand van lancering te vermelden, noch of het Android alternatief gelijktijdig zal worden aangeboden voor alle Huawei smartphones of dat de release gespreid zal zijn over het komende jaar.

HarmonyOS zal sneller zijn dan Android

Wat Yu wel heeft gezegd, is dat het door Huawei gemaakte besturingssysteem sneller zal zijn dan het door Google gemaakte: gebruikers kunnen een smartphone-prestatieboost van ongeveer 10% verwachten.

Woorden die met het voordeel van de twijfel moeten worden genomen, hoewel moet worden gezegd dat een Huawei-besturingssysteem, dat alleen voor Huawei-telefoons is geschreven, veel gemakkelijker te optimaliseren is dan Android, dat op honderden verschillende modellen moet draaien, zonder dat dit voor iemand problemen oplevert.

300 miljoen smartphones met HarmonyOS

Terwijl niet-Chinese Huawei-gebruikers nog een paar maanden moeten wachten voordat ze HarmonyOS kunnen uitproberen, waren er medio september al meer dan 100 miljoen Chinese gebruikers die HarmonyOS hadden geïnstalleerd, eind september meer dan 120 miljoen en begin november meer dan 150 miljoen.

Het doel van het bedrijf is om tegen het einde van het jaar 250-300 miljoen gebruikers in China te bereiken, en zich vervolgens op de rest van de wereld te richten met de release van de wereldwijde versie van het besturingssysteem. De cijfers zijn belangrijk, want hoe vaker een besturingssysteem wordt geïnstalleerd, hoe groter de kans dat er bugs en problemen opduiken.

buiten China kan Huawei het zich niet veroorloven om een besturingssysteem te lanceren dat hapert: HarmonyOS zal meteen goed moeten werken, anders zal het weer een imagoverlies voor het bedrijf betekenen.