Facebook, veranderingen op komst voor ‘Nearby Friends’

Facebook zal je niet langer op een kaart de exacte locatie van vrienden in de buurt laten zien, maar je kunt ze wel een hallo sturen

Facebook verandert de Nearby Friends-functie, waarmee je je vrienden kon laten weten wat je exacte locatie was en wie er ergens bij je in de buurt was. Deze functie werd door velen bekritiseerd vanwege privacy-issues.

Het was eigenlijk een optionele functie, maar sommige mensen vergaten vaak deze uit te schakelen, met soms onaangename gevolgen. Eenmaal geactiveerd, kunnen je vrienden je zeer nauwkeurig lokaliseren op een kaart. Geen slecht idee. Was er iemand in de buurt? Goed. Waarom ontmoeten we elkaar niet en drinken we samen koffie? Facebook verwijdert het niet helemaal, het verandert het alleen. Je ziet nog steeds wie er bij jou in de buurt is, maar dan in een lijst met de mogelijkheid om contact met ze op te nemen met een "Wave" - een soort Poke - om ze te laten weten dat je graag wilt afspreken.

Vrienden dichtbij en veraf

Het is niet duidelijk waarom Facebook deze "stap terug" heeft genomen, maar je kunt er zeker van zijn dat het iets met privacy te maken heeft. Het is waar dat de functie onderweg kaarten verliest, maar het wint aan zichtbaarheid. Was het vroeger bijna verborgen in de rubriek "Andere", nu zal het zichtbaar zijn op de hoofdpagina van het sociale netwerk. Je zult niet langer de exacte locatie zien van iemand in je omgeving, dat is waar, maar je kunt hem of haar wel snel gedag zeggen en eventueel een uitnodiging ontvangen van de vriend in kwestie om af te spreken. Maar hij zal je precies vertellen waar hij is. Of jou.