Instagram, opzienbarend besluit: 6 jaar teruggaan

Vanaf volgend jaar krijgt Instagram een nieuwe feed: dit is het gevolg van zware druk van het sociale platform na de onthullingen van mol Frances Haugen

Vanaf volgend jaar gaat Instagram 6 jaar terug in de tijd: Dit is in een notendop het besluit dat het platform van de Meta-Facebookgroep heeft genomen als reactie op de steeds toenemende kritiek die het van vele kanten te verduren krijgt vanwege zijn algoritme, dat volgens tegenstanders de zichtbaarheid van "giftige" en gevaarlijke inhoud voor tieners bevordert.

Instagram's antwoord is simpel: vanaf 2022 kan iedereen die dat wil terug naar de oude chronologische feed, waar nieuwe content geleidelijk oude content vervangt zonder dat een algoritme gebruikers vertelt wat ze moeten zien. Dat wil zeggen, de klassieke feed, de enige die beschikbaar was tot 2016, toen Instagram plotseling en niet zonder controverse de feed op basis van algoritmen introduceerde en de chronologische feed liet varen. Destijds was er veel discussie over deze wijziging, die werd gezien als nadelig voor makers die geen geld hadden om in reclame te investeren.

Waarom Instagram zijn feed verandert

Het nieuws van de terugkeer van de oude chronologische feed werd gemeld door The Verge, dat op zijn beurt de woorden meldde die Instagram-chef Adam Mosseri sprak tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Mosseri werd ingeschakeld door een commissie van de Amerikaanse Senaat die beschuldigingen van de beruchte 'klokkenluider' Frances Haugen onderzoekt.

"We werken aan een chronologische versie van de feed, die we volgend jaar hopen te lanceren," vertelde Mosseri aan senatoren, waarbij hij liet doorschemeren dat de huidige feed zal blijven bestaan, maar dat er een optie zal zijn om voor de chronologische te kiezen. Wat Mosseri echter niet specificeerde, is wanneer Instagram's chronologische feed terugkeert en of deze identiek zal zijn aan die van 2016.

Instagram: algoritme of chronologisch?

Toen Instagram in 2010 het levenslicht zag, sorteerde het de aan gebruikers getoonde content onmiddellijk op zuiver chronologische basis: naarmate gevolgde gebruikers nieuwe content plaatsten, schoof het eerdere content naar beneden.

Facebook kocht Instagram in 2012, voor 1 miljard dollar, en bleef lange tijd van de feed af. Dat deed het vanaf april 2016, door het te vervangen door een feed gebaseerd op een algoritme dat inhoud selecteert om te tonen op basis van het succes en de affiniteit tussen de inhoud en de smaak van de gebruiker. In 2017 verfijnde het het algoritme verder en introduceerde het de aanbevolen contentsectie.

De verschuiving van de chronologische feed naar de algoritmische feed heeft twee belangrijke effecten gehad: de opkomst van influencers op het platform en de toenemende viraliteit van content die bijzonder verdeeld is en, zoals velen geloven (maar Instagram ontkent dit) de neiging heeft gevaarlijk te zijn voor tieners.

Het is overigens geen toeval dat Instagram aanvankelijk de bakermat werd van "body shaming", d.w.z. die vorm van pesten die zich richt op de "minder dan perfecte" lichaamsvormen van gebruikers (met name tienermeisjes) die hun foto's op het sociale medium plaatsen. Maar, het moet ook gezegd, Instagram zelf is sindsdien de bakermat geworden van de strijd tegen body shaming zelf.