Spionage tv-series: hier zijn de beste

Intriges, samenzweringen, politiek en historische verwijzingen: dat zijn de ingrediënten van het perfecte spionageverhaal en de titels om te kijken op Netflix, Prime Video en NOW TV

Internationale intriges, geheime deals, agenten of detectives zonder vlek of vrees, maar ook undercover spionnen: het genre spionageverhalen, zo dierbaar in de filmwereld, verspreidt zich ook op streamingplatforms behoorlijk succesvol.

Spy storytelling is ongetwijfeld een nichegenre, met minder populaire titels die geliefd zijn bij een specifieke groep kijkers. Liefhebbers van dergelijke producten kunnen dan ook diverse titels vinden op Netflix, Prime Video, NOW TV en dergelijke. De ingrediënten zijn min of meer hetzelfde. In de eerste plaats hangt veel af van de constructie van de personages. Vaak vinden we in de plot namelijk een hoofdrolspeler die behoort tot de wereld van de internationale spionage: van de CIA tot de KGB dus ingekaderd in een bepaald soort milieu. Tenslotte kan alles worden gekruid met historische verwijzingen: data, gebeurtenissen en de kroniek van de periode worden essentieel om het verhaal te ontwikkelen en een succesvol product te bouwen. Hier zijn drie perfecte titels voor fans van het genre.

The Spy op Netflix

De eerste serie heeft een zeer suggestieve naam die meteen doet denken aan het spionagegenre, het heet The Spy.

Het plot is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Eli Cohen, een van de beroemdste spionnen uit de jaren zestig. Dankzij zijn charisma drong hij door tot de Syrische regering en de Israëlische geheime dienst, de Mossad, waar hij vertrouwelijke informatie verzamelde die het lot van de politiek in het Midden-Oosten kon beïnvloeden. De serie stelt ons in staat de invloed van spionage in de evolutie van de geschiedenis en in het politieke panorama op wereldniveau te begrijpen. Het hoofdpersonage wordt gespeeld door acteur Sacha Baron Cohen, vooral bekend van zijn rol in Borat.

The Spy is beschikbaar op Netflix.

Jack Ryan op Amazon Prime Video

Geschreven door Carlton Cuse, een van de makers van Lost, en geïnspireerd op de roman van Tom Clancy, is Jack Ryan een van de meest succesvolle spionageverhalen van de afgelopen jaren.

Het vertelt het verhaal van Jack Ryan, een ervaren CIA-analist die vreemde witwaspraktijken en bankoverschrijvingen ontdekt die hem ertoe brengen een mogelijke terroristische aanslag tegen de VS door een groep criminelen uit het Midden-Oosten te onderzoeken.

Tijdens de tv-serie zullen ook autoriteiten uit andere landen, zoals de president van Venezuela, bij de zaak worden betrokken. Hij zal in de schaduw moeten optreden om een wereldoorlog te verijdelen. Er zijn in totaal twee seizoenen, beschikbaar op Amazon Prime Video.

Deutschland '89 op NOW TV

De serie is de laatste akte in de Duitse trilogie die gewijd is aan de jaren van de Koude Oorlog. Het laatste hoofdstuk, een vervolg op Deutschland '83 en Deutschland '86, concentreert zich op de val van de Berlijnse Muur.

Hiermee wordt verslag gedaan van een moment van overgang, maar ook een zeer delicaat moment voor de toekomst van de wereldgeschiedenis. En het is in deze context dat Martin Rauch (gespeeld door Jonas Nay) zich beweegt, een Oost-Duitse spion die een beslissing moet nemen die zijn toekomst zal bepalen: zich aansluiten bij de KGB of ontsnappen en zijn leven veranderen?

Deutschland '89 is te zien op NOW TV.