Het wordt heet op kantoor

Het Instituut voor Toegepaste Ergonomie (Institut für angewandte Arbeitswissenschaft e. V.) geeft tips over hoe het dagelijkse kantoorleven in de zomer draaglijker kan worden gemaakt.

De zomer is eindelijk aangebroken. Volgens het technisch voorschrift voor werkplekken met betrekking tot de kamertemperatuur (ASR A3.5) mag de luchttemperatuur in werkruimten niet hoger zijn dan 26 °C, maar dit is niet wettelijk bindend. Vanaf 30 °C moet de werkgever doeltreffende maatregelen nemen, zoals een doeltreffende controle van de zonwering, een soepeler regeling van de arbeidstijd of een versoepeling van de kledingvoorschriften.

Wat u zelf kunt doen tegen de hitte op kantoor wordt uitgelegd door het Institut für angewandte Arbeitswissenschaft e. V. (Instituut voor toegepaste arbeidswetenschap). (ifaa):

  • Ventilatie in de vroege ochtenduren: Houd ramen en deuren overdag zo veel mogelijk gesloten. Ventileer hier slechts gedurende korte perioden.
  • Gebruik de bestaande zonweringsvoorzieningen (bv. jaloezieën, gordijnen). Zo wordt voorkomen dat het kantoor opwarmt.
  • Drink voldoende: om de bloedsomloop te stabiliseren is twee tot drie liter niet te koude vloeistof in de vorm van water, vruchtenthee of sapspritzers aan te bevelen. Dit compenseert het vochtverlies als gevolg van zweten door de hitte.
  • Zuinig met cafeïnehoudende dranken: deze hebben een diaphoretisch effect en kunnen de bloedsomloop belasten.
  • Eet licht voedsel: zware maaltijden belasten het lichaam extra. Vers fruit en verse groenten voorzien het lichaam van belangrijke vitaminen die het beschermen tegen de gevolgen van de zogenaamde vrije radicalen die het lichaam vormt als gevolg van de zon en de verhoogde ozonconcentraties.
  • Kleed u dienovereenkomstig: Draag losse kleding die ademend is. Overleg met je werkgever of jasjes, broekpakken en dergelijke nog even in de kast mogen blijven.
  • Houd je hoofd koel op het werk: Plan uw werkdag zo dat u denkintensieve en fysiek veeleisende activiteiten tijdens de koelere uren kunt doen. Als u flexibele werktijden hebt, begin dan vroeg in de ochtend of neem een langere pauze in de hete middaguren.
  • Tussendoor even afkoelen. Dit kan ook zonder douche: houd bijvoorbeeld uw onderarmen onder stromend koud water. Dit stimuleert de bloedsomloop. Of leg een vochtige doek op de achterkant van uw nek of op uw voorhoofd.
  • Waarschuw ventilatoren en airconditioners: ga niet op de tocht zitten. Dit kan leiden tot verkoudheid en spanning in het nekgebied. De airconditioning mag niet te koud worden ingesteld, wat betekent dat het verschil tussen de temperatuur buiten en die in het kantoor idealiter 6 °C moet bedragen. Een te groot verschil kan ook leiden tot verkoudheid en problemen met de bloedsomloop.
  • Tussenin zo mogelijk de voeten omhoog leggen. So werden die Gefäße entlastet und ein Stau in Füßen und Beinen verhindert.