Er komt een nieuwe wereld aan, dankzij Pokémon

Een Amerikaans bedrijf wil de hele wereld in 3D in kaart brengen, om een andere parallelle wereld te creëren: virtual en augmented reality.

Niantic Labs heeft Scaniverse gekocht. Deze twee namen zijn voor de meesten misschien onbekend, maar wat deze overname zou kunnen brengen is inderdaad heel groot: een nieuwe wereld, virtual en augmented reality, zo groot als de hele wereld, de echte wereld waarin we leven.

Niantic Labs, voor wie het niet weet, is het softwarehuis dat het wereldberoemde videospel Pokémon Go heeft ontwikkeld. Het is een videospel zoals geen ander, omdat je het in de echte wereld speelt, op zoek (met je smartphone in je hand) in de straten en parken naar de virtuele personages. Scaniverse is een 3D scanning app voor het Apple iPhone en iPad iOS besturingssysteem. Deze app maakt gebruik van de LiDAR-sensor op Apple’s high-end modellen om objecten in 3D in kaart te brengen en ze vervolgens beschikbaar te maken voor augmented reality-toepassingen. In principe wordt via de app een foto genomen van een object en vervolgens wordt een driedimensionaal model van het object berekend. Vervolgens kan de virtuele versie van het object overal ter wereld worden geplaatst, uiteraard binnen het scherm van de telefoon.

De wereld in 3D in kaart brengen

Niantic Labs wil zijn nieuw verworven technologie gebruiken om de hele wereld in 3D in kaart te brengen. Een soort driedimensionale Google Maps, maar dan gemaakt van geometrische modellen en niet van foto’s.

Kjell Bronder, Group Product Manager bij Niantic Labs, legt uit wat zijn bedrijf precies van plan is: “Stel je voor dat iedereen tegelijkertijd Pokémon-habitats in de echte wereld kan bezoeken, of dat digitale personages ons meenemen op een wandeltocht langs verborgen juweeltjes in de stad, of dat vrienden persoonlijke notities achterlaten op locaties in de echte wereld zodat we die later kunnen terugvinden. Dit is wat grootschalige kartering mogelijk kan maken, en we zijn enthousiast om verder te bouwen aan deze toekomst.”

Het klinkt misschien als een grap of een onmogelijke prestatie, maar Niantic meent het serieus: in maart 2020 heeft het een ander bedrijf overgenomen dat 3D-scans in de echte wereld maakt, startup 6D.Het werd in 2017 opgericht als een spin-off van het Active Vision Lab van de Universiteit van Oxford.

Niantic zelf, laten we dat niet vergeten, was een startup die in 2010 binnen Google werd geboren, maar sinds 2015 autonoom is.

Het begint met videogames

Niantic Labs maakt dus helemaal geen grapje als het zegt dat het de hele wereld in 3D in kaart wil brengen. Maar het blijft een ontwikkelaar van videogames, dus we kunnen verwachten dat de eerste praktische toepassingen van zijn enorme project binnen zijn eigen games zullen zijn: nieuwe scenario’s om in te spelen, nieuwe objecten om te gebruiken.

Niantic ontwikkelt naast Pokémon Go ook andere min of meer bekende titels, zoals Harry Potter Wizards Unite en Ingress Prime.