Google Maps updates met snelheidslimieten: hoe het werkt

Google Maps updates met snelheidslimieten als je met de auto reist: zo werken ze

Al enige tijd beschikbaar in andere landen, waaronder maar niet beperkt tot de VS, is een van de meest gevraagde functies van Google Maps nu ook in Italië gearriveerd: de aanduiding van maximumsnelheden binnen de navigator.

De functie wordt momenteel uitgerold in Italië, althans op Android-apps, want er zijn nog geen meldingen van waarnemingen op iOS-apps. Het zal echter niet lang duren voordat deze functie in alle Italiaanse apps beschikbaar is. Gebruikers hoeven niets anders te doen dan hun app te updaten om te weten of de snelheidsbeperkingen op hun smartphone zijn aangekomen. Begin februari begonnen gebruikers van over de hele wereld op Reddit te melden dat er snelheidslimieten op Google Maps verschenen.

Google Maps: hoe snelheidslimieten werken

De snelheidslimieten in Google Maps worden weergegeven wanneer we een bestemming instellen en een routebeschrijving naar de auto vragen. Dat wil zeggen, als we Maps gaan gebruiken als een navigatiesysteem voor onze reizen. Vanaf dan verschijnt links onderaan op het scherm de snelheid waarmee we rijden en daarnaast de maximumsnelheid die op dat weggedeelte is toegestaan. Samen met de reeds ingevoerde flitspaalwaarschuwing op Google Maps stelt dit ons in staat veilig te rijden, zonder de snelheidslimieten te overschrijden en dus zonder boetes te riskeren.

Snelheidslimieten op Google Maps: waar moet je op letten

De komst in Italië van de aanduiding van de geldende snelheidslimieten op een weg binnen het scherm van Google Maps is dus uitstekend nieuws. Maar pas op: het systeem heeft grenzen. Google Maps geeft namelijk de normale en standaard snelheidslimieten aan voor het stuk weg waar we langs rijden. Het geeft geen tijdelijke snelheidsbeperkingen aan, bijvoorbeeld als gevolg van een bouwplaats. Als we een moderne auto hebben met rijhulpsystemen die ons vertellen wat de maximumsnelheid is die we niet mogen overschrijden, dan kunnen deze limieten verschillen van die in Google Maps. En het is vrijwel zeker dat de auto gelijk heeft en niet Maps.

Dit komt omdat rijhulpsystemen (in ieder geval de nieuwere) de maximumsnelheid bepalen door verticale borden te lezen via een of meer camera’s. Een tijdelijke snelheidsbeperking die door een mobiel verkeersbord wordt aangegeven, zou dus wel door de auto maar niet door Maps worden opgemerkt. Een laatste aanbeveling: de aangegeven maximumsnelheden zijn altijd die voor personenvoertuigen. Bestuurders van vrachtwagens moeten dus niet te veel vertrouwen stellen in Google Maps.