Pezzotto Sky, 223 aan de kaak gesteld: wat ze riskeren

De Guardia di Finanza heeft 223 mensen aan de kaak gesteld die een illegaal abonnement hadden om naar de Serie A te kijken. Zij riskeren acht jaar gevangenis

Een keerpunt in het onderzoek van de Guardia di Finanza naar illegale abonnementen: na verschillende sorteercentra te hebben gesloten en de eigenaren te hebben aangegeven, heeft de Nucleo speciale beni e servizi nu besloten 223 klanten aan te geven, d.w.z. mensen die een maandabonnement van 10-15 euro betaalden om naar Sky, Netflix, DAZN en andere videostreamingplatforms te kijken.Dit is de eerste keer in Italië dat aangifte is gedaan tegen burgers die illegaal gebruik maken van betaaltelevisieplatforms om hun signaal opnieuw uit te zenden. Tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 25.000 euro. En het is zeer waarschijnlijk dat in de komende maanden nog meer mensen aan het verdachtenboek zullen worden toegevoegd. De omzet wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s, waarbij veel Italianen gebruik maken van dit illegale systeem om tv-series, films en wedstrijden van de Serie A en de Champions League te bekijken. Het onderzoek van de Guardia di Finanza heeft enkele maanden geduurd en heeft een aantal van de illegale zendcentra opgespoord, maar er is nog een lange strijd te gaan.

Sky pezzotto, hoe het werkt

Een van de termen die worden gebruikt om het systeem aan te duiden is ‘Sky pezzotto’, aangezien de meeste gebruikers zich abonneren om illegaal naar de kanalen van de satellietomroep te kijken. Een illegaal abonnement nemen om naar premium content (meestal Sky-, DAZN- en Netflix-kanalen) te kijken is vrij eenvoudig: je betaalt een maandelijks bedrag van tussen de 10 en 25 euro en gebruikt een speciale decoder. Meestal betaalt u het abonnement aan een “wederverkoper”, d.w.z. een soort “officiële” wederverkoper van het illegale signaal. In Italië zijn er tientallen mensen die deze diensten illegaal verkopen, en de GDF is hen op het spoor om de organisatie uit te schakelen.

Wat zijn de risico’s voor de 223 gemelde

De Guardia di Finanzia heeft 223 gebruikers van illegale IPTV gemeld. Zij riskeren nu een proces om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van het illegaal bekijken van series, films en sportevenementen. De verdachten riskeren tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van 25.000 euro. De wet op het auteursrecht voorziet ook in de inbeslagname van de gebruikte apparatuur, d.w.z. televisietoestellen, computers of smartphones.

De Guardia di Finanza heeft voor het onderzoek ook steun gekregen van Fapav, de Federatie voor de bescherming van audiovisuele en multimedia-inhoud.