Hoe uw Android geschiedenis te wissen en uw gegevens veilig te houden

Het beveiligen van uw privacy op Android smartphones vereist meer dan alleen het wissen van uw browser geschiedenis. Hier zijn de stappen die u minstens één keer per maand moet nemen

De prioriteit van elke gebruiker is tegenwoordig de bescherming van zijn gegevens. Bedrijven, hackers en zelfs overheidsinstanties proberen voortdurend onze informatie te bemachtigen.

Sommigen denken dat het gebruik van incognito browsing, het wissen van de browsergeschiedenis en het vermijden van het plaatsen van gevoelige informatie op sociale netwerken genoeg is om onze privacy te beschermen.

In feite is dat nog maar het begin. Om al onze gegevens te beveiligen, zijn er een aantal stappen die we moeten nemen op onze Google-telefoon. De eerste stap is het controleren en zo nodig wijzigen van bepaalde instellingen in de webbrowser Chrome. Dit is de browser die door 85% van de Android gebruikers wordt gebruikt. En om te voorkomen dat kwaadwillenden te veel over ons te weten komen, moeten we onze geschiedenis voortdurend wissen.

Chronologie en beveiliging op Chrome

Het wissen van de geschiedenis op de browser van Google is helaas heel eenvoudig. Eerst moeten we klikken op het menu, het icoontje met drie verticale puntjes dat we in de rechterbovenhoek van Chrome vinden. Op dit punt verschijnt een lijst van secties en moeten we het item Geschiedenis selecteren. Dan hoeven we alleen nog maar te klikken op “Browsergegevens verwijderen” en we zijn klaar. U kunt ook kiezen of u alles wilt verwijderen of alleen de gegevens voor een bepaalde periode. Het wissen van de geschiedenis is niet altijd voldoende. Naast het verwijderen van browsegegevens kunnen we ook bepaalde instellingen wijzigen om de privacy te vergroten.

Facebookgeschiedenis

Het verwijderen van onze zoekopdrachten is niet alleen belangrijk in de webbrowser, maar ook in de grote sociale media, zoals Facebook. Anders zal een hacker die ons profiel in handen krijgt, snel te weten komen met welke vrienden we het meest praten, maar ook wat onze voornaamste interesses zijn. Dit is nuttige informatie die tegen ons kan worden gebruikt om een online zwendel op te zetten. Gelukkig is het verwijderen van Facebook zoekopdrachten van mobiel heel eenvoudig. Open eerst de sociale netwerk app. Klik bovenaan op de zoekbalk en klik dan op Bewerken. De app brengt ons vervolgens naar het Activiteitlogboek, waar we al onze zoekopdrachten kunnen zien. Om alles te verwijderen, hoeven we alleen maar te klikken op Zoekopdrachten verwijderen en vervolgens op Bevestigen.

Play Store-geschiedenis

Een andere app waarbij het belangrijk is om niet te veel sporen achter te laten, is de Google Play Store, het gedeelte dat is gewijd aan het kopen en downloaden van applicaties op onze Android-smartphone. Voor een hacker betekent het kennen van deze informatie dat hij onze hobby’s en passies kent, en waarschijnlijk ook dat hij over het juiste materiaal beschikt om ons te misleiden met een phishing-aanval of een zwendel. Om uw geschiedenis te verwijderen, gaat u naar de Play Store, opent u het menu (gemarkeerd door de drie verticale lijnen) en selecteert u Instellingen. Klik dan op Verwijder Zoekgeschiedenis. Vreemd genoeg is er geen melding dat het proces is uitgevoerd, dus om erachter te komen of alles succesvol is geweest, hoeven we alleen maar naar de hoofdpagina te gaan en te controleren of er al dan niet sporen zijn van onze eerdere zoekopdrachten.

Meldingsgeschiedenis

De meeste Android-gebruikers zijn zich niet bewust van het feit dat de telefoon alle ontvangen meldingen opslaat. Dit kan nuttig zijn om alarmen en agenda-evenementen dubbel te controleren, maar het houdt een privacyrisico in. De previews van opgeslagen meldingen kunnen beknopte informatie geven over onze WhatsApp-berichten, SMS-berichten of ontvangen e-mails. Maar ook een overzicht van ontvangen oproepen. Om deze gegevens te wissen, moeten we een applicatie van derden downloaden. Een van de beste in die zin is Notification History. Om te beginnen, ga naar de Play Store en installeer het. Start dan de app en selecteer Setting. Klik vervolgens op Automatisch wissen en alle meldingen worden van uw smartphone verwijderd.

Belgeschiedenis

Het is sneller om in plaats daarvan de belgeschiedenis te wissen. Eerst openen we de rubriek Telefoon, het is onmogelijk deze niet te herkennen als de door de handset geïdentificeerde. Selecteer vervolgens het menu, dat wordt gemarkeerd door de drie verticale lijnen. Selecteer vervolgens het item Oproeplog wissen. De telefoon zal u vragen of u alles wilt selecteren of dat u individuele gesprekken wilt selecteren die moeten worden gewist. Om de bewerking te bevestigen, selecteert u de optie Verwijderen in het pop-up menu. Zoals we al zeiden, is dit een eenvoudige actie om uit te voeren, maar het is niet altijd hetzelfde op alle verschillende Android-telefoons.

Gboard Geschiedenis

Ja, zelfs het Google-toetsenbord heeft een functie voor het opslaan van een geschiedenis. Het Gboard gaat nog een stap verder: het kan een heleboel gegevens vastleggen, van gesprekken tot zoekopdrachten. Het houdt ook rekening met de GIFs of emoji die je stuurt. Maar het is makkelijk om deze informatie te wissen. Ga eerst naar de instellingen van uw smartphone. Zoek dan naar de sectie Toepassingen en klik op Gboard. Op de pagina die opent, klikt u op Geheugen en vervolgens op Gegevens verwijderen. En dat is het.

Spotify-geschiedenis

De Spotify-geschiedenis is niet erg waardevol voor hackers, maar het kan handig zijn om deze regelmatig te verwijderen, misschien om een slechte indruk te vermijden. Als je jezelf bijvoorbeeld altijd hebt afgeschilderd als een hardrocker, kan het gênant zijn om je vrienden te laten zien dat je luistert naar themaliedjes van tekenfilms of naar de nieuwste pophits op de muziekstreamingapp. Om zoekopdrachten te verwijderen, opent u Spotify en selecteert u Zoeken. Als je naar beneden scrollt, vind je de rubriek Wis recente zoekopdrachten. Klik erop en je bent klaar.

Twittergeschiedenis

Hetzelfde geldt voor een sociale netwerksite als Twitter als voor Facebook. Niet te veel persoonlijke informatie achterlaten op het microbloggingplatform is cruciaal voor de privacy. Om de zoekgeschiedenis op Twitter te verwijderen, moeten we de toepassing starten en op het vak Zoeken klikken. Klik op de zoekbalk en u ziet het woord Recent er net onder. Klik gewoon op de knop met de X om de recent gezochte informatie te verwijderen.

Sms’jes verwijderen

Het is waar dat SMS’jes nu uit de mode zijn. We doen vaak dagen, zo niet maanden, zonder ze te gebruiken. Maar het in de gaten houden van onze gesms’te informatie is nog steeds belangrijk voor de veiligheid. Gelukkig is het heel eenvoudig om ze te verwijderen. Klik gewoon op een gesprek om de meervoudige selectiefunctie te openen. Zo kunnen we alle SMS-berichten selecteren of alleen die met belangrijke informatie. Klik vervolgens op het pictogram met de vuilnisbak om ze voorgoed te verwijderen.

Fabrieksgegevens herstellen

We staan op het punt om de telefoon te verkopen of weg te geven, we hebben alle geschiedenissen van de verschillende apps verwijderd. Dus we zijn klaar om het apparaat weg te geven, toch? Nee, fout. Veel van onze informatie staat misschien nog op de smartphone. Om het toestel weg te geven zonder bang te hoeven zijn dat onze gegevens aan het licht komen, moeten we het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Het is eenvoudig om dit te doen, ga naar de Instellingen van uw Android smartphone, selecteer dan Geavanceerde Instellingen en klik op de Back-up en Herstel optie. Om het proces te voltooien, klikt u op de rubriek Fabrieksgegevens herstellen.