Gebruik geen camerahoes op je Macbook: je breekt het scherm

Apple heeft een pagina op zijn online hulp geplaatst waarin gebruikers worden opgeroepen geen camerahoes te gebruiken om beschadiging van de MacBook te voorkomen

Het scherm van de nieuwe MacBook, MacBook Air en MacBook Pro van Apple heeft een tolerantie van 0,1 mm, en als er iets dikkers tussen het scherm en de behuizing zit, kan het scherm versplinteren. Het is niet alleen een paranoïde perfectionisme: Apple zegt het in een nieuw document dat op zijn online help is geplaatst.

Indirect betekent dit dat je geen enkel apparaat kunt gebruiken om de camera van de MacBook af te dekken, omdat de computer anders erg kwetsbaar wordt als hij wordt gesloten. Camerahoezen zijn de laatste jaren populair geworden als gevolg van bezorgdheid over de privacy, aangezien steeds meer virussen en spyware toegang krijgen tot de camera zonder dat de gebruiker het merkt en de gebruiker dus zonder veel moeite kunnen bespioneren. Daar zijn camera-“caps” voor: ze dienen als kapje, zodat niets en niemand de camera kan gebruiken zonder onze toestemming.

Apple-webcams: pas op voor het groene lampje

Apple zegt echter dat deze camera-“caps” niet echt nuttig zijn op zijn laptops, omdat MacBooks worden geleverd met een kleine LED-indicator die oplicht wanneer de camera actief is: “De camera is zo ontworpen dat deze niet kan worden geactiveerd zonder dat het indicatielampje ook wordt geactiveerd.

Het probleem is echter dat het niet altijd gemakkelijk is om te zien dat het groene lampje brandt: de spyware zou zo ontworpen kunnen zijn dat de camera maar heel kort wordt geactiveerd, bijvoorbeeld om elke paar minuten een foto te maken, en de gebruiker merkt het lampje misschien niet op, dat hoe dan ook niet gemakkelijk te zien is, zelfs niet als het permanent brandt als we buiten in fel zonlicht zijn.

Wat te doen als we de camera moeten afdekken

Er zijn gevallen waarin we, uit veiligheidsoverwegingen, gedwongen zijn de camera van de laptop af te dekken. In het geval van MacBooks zal het gebruik van een cameradeksel, naast het risico op schermbreuk, hoogstwaarschijnlijk ook de sensoren bedekken die de werking van auto-brightness en True Tone regelen.

Apple zegt in dergelijke gevallen duidelijk dat de dikte niet meer dan 0,1 millimeter mag bedragen, dat het deksel moet worden verwijderd voordat de computer toch wordt gesloten, en dat het gebruik van ducttape absoluut moet worden vermeden, omdat dit lijmsporen kan achterlaten op de camera of nabijgelegen sensoren.