Hoe speel je oude PC games met DOSBox voor Windows

Met DOSBox hebben we alle games die we als kind in de speelhal gebruikten altijd bij ons, maar om ze te gebruiken, moet je ook LaunchBox installeren

Retrogaming, of beter gezegd de passie voor klassieke videogames, beleeft een tweede jeugd. Met name dankzij de verschillende consoles uit het verleden die Nintendo terugbrengt. Fans van oude PC-spellen kunnen daarentegen terecht bij DOSBox, een platform dat de spellen aanbiedt die geschiedenis hebben geschreven.

De laatste jaren is de herontdekking van spellen uit het verleden een echte passie geworden. Nintendo zelf heeft onlangs de mini SNES gepresenteerd. Dit is de legendarische console uit de jaren negentig, geherinterpreteerd in een modern jasje en met 21 klassieke titels binnenin. Maar dit is slechts een druppel in een zee van nieuws voor videospelfans. Klassieke Atari- en Sega-spellen zijn verkrijgbaar in diverse smartphonewinkels. En alles wat we moeten doen om ze te spelen is een app installeren. Het is ingewikkelder als je een fan bent van spelletjes voor oude Windows systemen. Maar met DOSBox kunnen ze eindelijk weer oude videogames spelen.

DOSBox

Hoe werkt DOSBox? Eenvoudig, het is een programma waarmee u op recente besturingssystemen van Microsoft (Windows XP en hoger) titels kunt spelen die voor oudere versies van Windows waren ontworpen, en nu niet meer compatibel zijn. In principe is het alsof je een speelhal op je computer hebt. Om te beginnen met spelen, hoeft u alleen het programma te downloaden en de laatste versie van DOSBox te installeren vanaf de officiële site. De software is niet alleen compatibel met Windows 10, maar ook met Linux en Mac-besturingssystemen. En er zijn ook drie applicaties voor Android smartphones. AFreeBox is de enige die gratis is.

Front End

Het fundamentele probleem met DOSBox is dat je minimale computervaardigheden nodig hebt om het te gebruiken. Het is dus niet echt aan te bevelen voor alle gebruikers. Maar gelukkig zijn er, om alle mensen, ook die met minder kennis van zaken, in staat te stellen, front-ends gecreëerd. Niets ingewikkelds. Dit zijn een aantal grafische interfaces die een eenvoudig beheer van videospelletjes mogelijk maken. Deze front-ends zijn ontwikkeld voor Windows, Mac en Linux. Op Windows is de meest gebruikte LaunchBox en op Mac Dapplegrey. Op Linux is DBoxFE de referentie front end. Deze worden ook gebruikt om je voortgang in het spel op te slaan.

En abandonware portals

De makkelijkste manier om games te vinden is door naar een site te gaan waar je een abandonware kunt downloaden. Dat wil zeggen, een spel waarvan de licentie niet is vernieuwd. Het risico van het installeren van deze bestanden is dat ze malware kunnen bevatten. Daarom is het raadzaam dit alleen van betrouwbare sites te doen. Abandonia is zeker één van hen. Abandonia verzamelt al die videospelletjes waarvan de auteursrechten verlopen zijn. En ook die welke niet meer ondersteund worden door de fabrikant. De site werd in 1999 opgericht en begon, na enkele jaren van anonimiteit, groot succes te kennen. Tegenwoordig verzamelt Abandonia meer dan duizend verschillende videospeltitels en heeft het meer dan 100.000 geregistreerde gebruikers. De site concentreert zich op DOS-spellen die kunnen worden gekozen op naam, releasedatum, rating of categorie. Abandonware DOS is ook een betrouwbare site die, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd is in DOS titels. Het heeft ook een goed archief van oude Windows spelletjes. Maar, natuurlijk, niets recent. De site is zeer actief en heeft elke titel beoordeeld om de gebruiker te helpen de juiste keuze te maken. Je kunt de spellen doorzoeken op titel, rating of releasedatum. U kunt ook specifieke informatie en previews van het spel bekijken voordat u het downloadt. Een andere betrouwbare site is RGB Classic Games. Het portaal heeft een breed aanbod van klassieke DOS-spellen, ook onuitgegeven titels, en er zijn zelfs enkele ‘moderne’ DOS-titels. Duidelijk altijd gedateerd in vergelijking met videospelletjes van de laatste tijd. Het doel van de site is het bewaren van spellen die in het verleden zijn gemaakt voor besturingssystemen die niet meer beschikbaar zijn, zoals CP/M-86, OS/2, Win16 en Win9x, om er maar een paar te noemen. Tenslotte is Remain in Play een site die zich gedeeltelijk onderscheidt van de anderen die tot nu toe zijn genoemd, omdat hij weigert titels op te nemen die sinds hun lancering gratis zijn uitgebracht. Op deze site staan dan ook verschillende titels die al jaren op de markt zijn en niet meer te vinden zijn omdat ze door de fabrikant in de steek zijn gelaten. De interface van de site is echt irritant, met een zwarte achtergrond en schreeuwerige teksten, maar Remain in Play zal je veel voldoening geven als je een nostalgische gamer bent.

LaunchBox

Tot nu toe hebben we het theoretische gedeelte gezien. Laten we nu eens kijken hoe LaunchBox geïnstalleerd kan worden om de DOSBox front end te gebruiken op Windows computers. En zo eindelijk de klassieke videospelletjes van vele jaren geleden kunnen spelen op de PC van vandaag. Laten we eerst naar de officiële site van het programma gaan en LaunchBox downloaden. Het is compatibel met alle Windows systemen boven 7. Zodra u de grafische interface hebt geïnstalleerd, beschikt u over een betrekkelijk modern programma. Voor degenen die gewend zijn aan Steam, het is een platform dat min of meer een vergelijkbare taak vervult. Om de categorieën van spellen te kiezen, blader je gewoon door de beschikbare platformen (in dit geval, als we geïnteresseerd zijn in oude PC spellen, kiezen we de Windows ingang). In deze sectie zullen we de code moeten toevoegen van het spel dat we hebben gedownload van één van de hierboven vermelde portalen waar de abandonware kan worden gevonden.