Telefoontjes die geld stelen: de nummers om niet op te nemen

Mute telefoontjes uit het buitenland die telefoonrekeninggeld stelen zijn terug: hoe jezelf te verdedigen

Ze komen op alle uren van de dag, maar vooral tegen de avond, als mensen van het werk zijn en meer vrije tijd hebben. Waar hebben we het over? Stille oproepen die je geld stelen zodra je ze probeert terug te bellen. Eén ring is genoeg om 1,50 euro van je SIM-rekening af te schrijven. Maar het bedrag kan oplopen tot tientallen euro’s als je ongeveer tien seconden aan de lijn wacht. Dit is geen nieuwe zwendel, maar een zwendel die al bijna tien jaar aan de gang is. Helaas raakt hij nooit uit de mode en vindt hij steeds nieuwe slachtoffers, vooral oudere mensen en mensen die niet vertrouwd zijn met de wereld van de telefonie. Hoe werkt de zwendel? Het is heel eenvoudig: u wordt gebeld door een nummer met een buitenlands kengetal (meestal Tunesisch of Kosovaars, maar de laatste weken zijn er nieuwe bijgekomen) dat slechts een paar keer overgaat en u niet de tijd geeft om op te nemen. Hier begint de zwendel.

Mensen die proberen terug te bellen om te weten te komen wie het is, lopen in de val.

Door middel van een systeem dat ping call wordt genoemd, wordt het gesprek doorgeschakeld naar een betaallijn die tot 1,50 euro per seconde van hun telefoonrekening kan aftrekken. Maar dat is nog niet alles, in sommige gevallen zijn pay-as-you-go-abonnementen ter waarde van 5-6 euro per week geactiveerd. Hier zijn de nummers die u niet moet beantwoorden.

Oproepen uit het buitenland: de nummers die u niet moet beantwoorden

De oplichtingsoproepen maken meestal gebruik van buitenlandse kiescodes. Volgens recente berichten zijn de oproepen afkomstig uit Tunesië (+216), Moldavië (+373), Vanuatu (+678), Kosovo (+383), Belarus (+375), Letland (+371), Tanzania (+255) en Groot-Brittannië (+44). Natuurlijk willen we niet zeggen dat alle telefoontjes van nummers met deze voorvoegsels gevaarlijk zijn, maar voordat u terugbelt, moet u eerst online wat onderzoek doen om erachter te komen wie het is.

We hebben al uitgelegd hoe de telefoontjes werken: u wordt meestal gebeld door een van deze nummers en als u dan terugbelt, loopt u in de val. Maar als u erin slaagt op te nemen, is er niemand aan de andere kant van de telefoon, alsof het gesprek stil is.

Hoe u te beschermen tegen oproepen om geld te stelen

Het is niet gemakkelijk om van tevoren te beseffen dat het om oplichterij gaat. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk een beetje te weten over hoe online oplichting werkt en alles in het werk te stellen om deze te vermijden. Gelukkig staan ons hulpmiddelen ter beschikking die ons kunnen helpen gevaarlijke nummers te identificeren en ze in de kiem te smoren. We hebben het over apps uit de Google Play Store en App Store waarmee je inkomende oproepen van callcenters, maar ook oplichtersnummers kunt blokkeren. Een van de populairste en meest gebruikte is TrueCaller.