Oracle blijft Solaris-besturingssysteem evolueren

De nieuwe Solaris-update voegt beveiliging toe voor bedrijfskritische systemen en optimaliseert de prestaties op SPARC- en x86-systemen.

Naast de Solaris 10 9/10-update kondigde Oracle ook Solaris Cluster 3.3 en Solaris Studio12.2 aan.

De nieuwe Solaris 10 9/10-release voegt betere netwerken, hogere prestaties, eenvoudigere virtualisatiemogelijkheden en verbeteringen aan Solaris ZFS toe. Bovendien is Solaris geoptimaliseerd voor de nieuwste SPARC- en x86-processoren. De nieuwe Oracle Solaris-versie is compatibel met meer dan 11.000 softwareproducten en toepassingen van klanten. Solaris wordt nu ontwikkeld als een geïntegreerd onderdeel van Oracle’s “applications-to-disk” technologie-stack en wordt voortdurend getest op platformen. Deze vormen een aanvulling op de Oracle-certificeringsomgeving met meer dan 50.000 testruns voor elke Solaris-patch en elk platform.

Hoge beschikbaarheid

Solaris Cluster 3.3 bouwt voort op Solaris om ondernemingen te voorzien van hoge beschikbaarheid en uitgebreide oplossingen voor disaster recovery. Het maakt virtuele applicatieclusters met Solaris Containers mogelijk. Bovendien kan de oplossing integreren met WebLogic Server, Siebel CRM, MySQL Cluster en Business Intelligence Enterprise Edition in gevirtualiseerde omgevingen.

Solaris Cluster 3.3 kan ook draaien met Solaris Trusted Extensions, waardoor het hoogste beveiligingsniveau wordt geboden voor bedrijfskritische toepassingen. De component voor hoge beschikbaarheid ondersteunt nu ook openbare netwerken via Infiniband. Bovendien kunnen opslagsystemen ook via Inifiniband worden aangesloten.

Ontwikkeling

Solaris Studio 12.2 is een suite met hulpprogramma’s die de ontwikkeling van single, multi-threaded en gedistribueerde toepassingen ondersteunt. Een code-georiënteerde editor, workflow en projectfunctionaliteit in de geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) helpen de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen.