Smartphones worden steeds belangrijker

In Duitsland gebruikt inmiddels 77 procent van de 14- tot 69-jarigen een smartphone. Hoewel hij nog steeds voor communicatie wordt gebruikt, wint ook het surfen op internet aan belang.

De smartphone is in alle opzichten aan een opmars bezig: wat de apparatuur betreft, heeft hij de “gewone” mobiele telefoon nu vrij duidelijk vervangen, zo blijkt uit een studie van TNS Infratest. Volgens de studie gebruikt 77 procent van de bevolking een smartphone. Slechts 20 procent van de 14- tot 69-jarige Duitsers gebruikt een mobiele telefoon.

De enorme toename van het belang van de smartphone blijkt ook uit het internetgebruik. Terwijl het surfen met een pc en een notebook dit jaar verzadigd is – net als vorig jaar gaat 88 procent met dit type apparaat online – is het gebruik via de smartphone met tien procentpunten gestegen en bedraagt nu 76 procent. Met de tablet surft 32 procent en met de smart tv 16 procent.

Internetgebruikstijd

Terwijl de pc en de notebook met 49 procent voor het eerst minder dan de helft van de op internet doorgebrachte tijd in beslag nemen en dus aan een gestage daling bezig zijn, vertoont de smartphone een gestage groei en komt uit op 38 procent. Tablet (10 procent) en smart TV (3 procent) nemen een ondergeschikte plaats in. Het slimme horloge is momenteel niet relevant in Duitsland: slechts ongeveer twee procent bezit zo’n apparaat.

Van de 14- tot 29-jarigen heeft de smartphone de pc en de notebook al ingehaald wat betreft de tijd die zij aan internet besteden: 52 procent surft via het mobiele apparaat op internet. De smartphone is naar verhouding minder relevant in de leeftijdsgroep van 50- tot 69-jarigen, waar pc’s en notebooks nog steeds goed zijn voor ongeveer drievijfde van de internetgebruikstijd.

Populaire toepassingen

De populairste toepassingen op de smartphone zijn instant messenger-diensten. WhatsApp wordt bijvoorbeeld door 62 procent en sociale netwerken door 44 procent minstens een keer per maand op de smartphone gebruikt.

De populairste applicaties op de smartphone zijn instant messenger diensten.