Vis met menselijke tanden gevangen in VS

Het meest recente exemplaar werd in North Carolina gevangen tot verbazing van de vissers. Zijn wetenschappelijke naam is Archosargus probatocephalus, maar hij is ook bekend als sheepshead fish.

Een bijzondere vis met mensachtige tanden werd tot verbazing van de aanwezigen gevangen in de netten van vissers op Jenette's Pier in North Carolina. Dit is de Archosargus probatocephalus, beter bekend als de schaapskop of de gevangenisvis vanwege de donkere strepen over zijn lichaam, die doen denken aan overalls van gevangenen. Deze soort is eigenlijk inheems in de Atlantische kust, maar maakt indruk met de tanden die hij nodig heeft voor zijn unieke dieet van oesters, kokkels en schaaldieren.

De vis met tanden als mensen

De sheepshead, of Sheephead, kan tot 91 centimeter lang worden en heeft, net als mensen, een omnivoor dieet. Een volwassen exemplaar heeft meestal drie rijen kiezen in zijn bovenkaak en twee rijen in zijn onderkaak, om de schelpen van zijn prooi beter te kunnen kraken. Volgens Scientific American lijken de snijtanden (voortanden) van de vissen het meest op de onze en zijn ze zelfs bedekt met glazuur. Al deze tanden ontwikkelen zich geleidelijk in de loop van het leven van de vis, naarmate het dier groeit en overgaat van een dieet van voornamelijk zachte dieren naar een menu dat rijker is aan schaaldieren.

Maar kunnen sheepsheadvissen een bedreiging vormen voor de mens? Volgens David Catania, de beheerder van de collecties ichtyologie van de California Academy of Sciences, is het antwoord nee. "Ik zou niet aarzelen om te zwemmen in wateren waarin dit soort vis voorkomt," zei Catania. Schapekoppen zijn niet gevaarlijk voor mensen, tenzij ze worden lastiggevallen. De kenmerken van deze soort lijken op die van een brasem en hij zou ook goed te eten zijn. Het in North Carolina gevangen exemplaar woog ongeveer vier kilo en had 32 tanden. Archosargus probatocephalus behoort tot de familie van de Sparidae en leeft hoofdzakelijk in riviermondingen, maar hij komt ook voor op rotsachtige bodems.

Maar het is niet de enige soort met tanden die lijken op die van de mens. In het gebied van Papoea-Nieuw-Guinea, bijvoorbeeld, leeft de uit het Amazonegebied afkomstige Pacu-vis, die tot 55 kilo kan wegen, 32 tanden heeft en andere dieren en zelfs mensen kan aanvallen. Tot de categorie bijzonderheden van de zeefauna behoren ook de Mormyridae, zoetwatervissen die met elkaar kunnen communiceren, bijna alsof het mensen zijn.