Van JPEG, naar BMP, naar het nieuwe HEIF, wat zijn afbeeldingsformaten

Bitmap en GIF behoorden tot de eerste afbeeldingsformaten die werden ontwikkeld. Na verloop van tijd werden JPEG, EXiF, WebP en Heif toegevoegd. Hier zijn de verschillen

Het is gemakkelijk om beeld te zeggen. Iets moeilijker is te begrijpen via welk formaat een foto wordt opgeslagen. Maar ook een preview van een document, een screenshot of een afbeelding. Laten we eens kijken naar de meest gebruikte en meest populaire afbeeldingsformaten. Van het klassieke PNG en JPEG tot het nieuwe HEIF.

Elk afbeeldingsformaat heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen en wordt voor een specifiek doel gebruikt. Sommige zijn ontstaan in het begin van de jaren negentig en hebben het tot vandaag overleefd, terwijl andere zijn ontstaan met de komst van het nieuwe millennium. Het JPEG-formaat is zeker het meest bekend, maar het is niet zeker dat het plaats zal maken voor een ander formaat dat in de komende jaren zal worden gelanceerd.

BMP

Laten we beginnen met het formaat dat om redenen van “ouderdom” en gebruik de stamvader is van de verschillende afbeeldingsformaten. We hebben het over de bitmap, of eenvoudiger gezegd BMP. Dit formaat werd in de jaren negentig uitsluitend voor Windows-besturingssystemen ontwikkeld. Het heeft een enorme tekortkoming voor die tijd: het kan beelden niet comprimeren: de foto wordt opgedeeld in een grote matrix van pixels en elk ‘puntje’ wordt weergegeven door 8 of meer bits (afhankelijk van de kwaliteit die u kiest voor opslag). Dit betekent dat een foto die in dit formaat is opgeslagen, veel ruimte in beslag neemt. In tegenstelling tot andere formaten heeft het een zeer snelle schrijftijd naar schijf, maar desondanks wordt het tegenwoordig weinig gebruikt.

JPEG

Acroniem voor Joint Photographic Expert Group en ook bekend onder de afkorting JPG), is het een van de meest gebruikte afbeeldingsformaten, hoewel zijn fortuin tanende is. Het dankt zijn succes aan het gebruikte compressiealgoritme (lossy algoritme in vakjargon), dat het mogelijk maakt beelden van goede (zo niet zeer goede) kwaliteit en kleine bestandsgroottes te verkrijgen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor het web, maar ook voor het opslaan van allerhande afbeeldingen en foto’s op een harde schijf. Het algoritme verwijdert met name bepaalde details die het menselijk oog niet kan waarnemen. Het JPEG-formaat bijvoorbeeld “speelt” met kleurnuances, elimineert details en vervlakt de kleurweergave (JPEG’s hebben een diepte van 32 bits, 8 voor rood, 8 voor blauw en 8 voor groen). Dit resulteert in afbeeldingen met een kleurweergave die zeer dicht bij de werkelijkheid ligt, maar met een geringe impact op de harde schijf.

GIF

Acroniem voor Graphic Interchange Format, het vierde onlangs zijn 30-jarig bestaan, maar dankzij Facebook, andere sociale netwerken en instant messaging apps beleeft het nu een tweede jeugd. In tegenstelling tot JPEG garandeert dit afbeeldingsformaat een kleurdiepte van slechts 8 bits: de bestandsgrootte is uiterst beperkt, maar de kwaliteit lijdt er sterk onder. Wat een zwak punt lijkt, is echter ook de kracht van het GIF-formaat: het maken van kleine, korte video’s (GIF-animaties) is uiterst eenvoudig.

PNG

Ontworpen als erfgenaam van GIF, heeft Portable Network Graphic uiteindelijk “ruimte gestolen” van JPEG. Dankzij het gebruik van een compressiealgoritme zonder verlies (in tegenstelling tot het verliesalgoritme van JPEG, dat het verlies van details en kleurnuances voorkomt) en een kleurdiepte van 48 bits, kunnen beelden met een uitstekende kleurweergave en een kleiner formaat worden gecreëerd.

TIFF

Acroniem voor Tagged Image File Format, het is een van de oudste bestandsformaten voor afbeeldingen in omloop (daterend uit 1992) en heeft in de loop der jaren de meeste functies verloren waarvoor het in het leven was geroepen. Aanvankelijk was het bedoeld als formaat voor het comprimeren van bitmap-afbeeldingen; tegenwoordig wordt het echter vooral gebruikt in de wereld van de professionele fotografie en computergraphics, omdat het de overdracht mogelijk maakt van een groot aantal gegevens betreffende afdrukparameters tussen computer en printer. Het wordt ook gebruikt omdat het een diepte van 32 bits voor elk kleurkanaal kan garanderen en verschillende kleurruimten kan gebruiken (RGB, CMYK en andere).

WEBP

WebP is een open-source beeldformaat ontwikkeld door Google. Het wordt momenteel niet veel gebruikt (het is alleen compatibel met Chrome en Opera, terwijl Telegram de enige berichten-app is die het volledig ondersteunt), hoewel het een goed evenwicht biedt tussen visuele kwaliteit en bestandsgrootte. Het is dus een ‘modern’ afbeeldingsbestandsformaat, ontworpen en gebouwd voor het web en om het online uploaden van afbeeldingen te optimaliseren.

HEIF

Afkorting voor High Efficiency Image Format, dit is Apple’s antwoord op Google’s WebP-formaat. Zoals de naam al aangeeft, biedt het een geweldige compressie (die volgens het bedrijf uit Cupertino tot 50% van de ruimte op de harde schijf bespaart) in combinatie met een goede beeldkwaliteit. Het werd geïntroduceerd tijdens de WorldWide Developer Conference 2017 en zal naar verwachting vanaf het najaar worden ingevoerd, wanneer de stabiele en definitieve versie van iOS 11 wordt uitgebracht.

Exif

Meer dan een feitelijk beeldbestandsformaat, is het een ‘informatief’ bestandsformaat met betrekking tot de verschillende JPEG’s en TIFF’s. Gebruikt in de fotografie, stelt het digitale camera’s in staat fotobestanden te voorzien van een reeks gegevens die nuttig zijn bij de post-productie en het afdrukken. Deze informatie wordt verzameld in de vorm van metadatatags (zoals de datum en tijd, de instellingen waarmee de foto is genomen, een thumbnail en informatie over het auteursrecht) die de fotograaf naar eigen goeddunken kan gebruiken.