Kroll Ontrack: SSD’s vormen hetzelfde risico als HDD’s

Kroll Ontrack, specialist in het wissen van gegevens en informatiebeheer, heeft in bedrijven een enquête gehouden over het thema SSD’s. Uit de resultaten bleek dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de risico’s van SSD’s of de risico’s bewust bagatelliseren.

Volgens de data recovery-experts van Kroll Ontrack brengen SSD’s dezelfde risico’s met zich mee als andere massaopslagapparaten. Door het gebrek aan ervaring op lange termijn zijn veel bedrijven zich echter niet bewust van deze risico’s of bagatelliseren zij deze opzettelijk. Dit wordt bevestigd door een recent onderzoek van Kroll Ontrack.

Uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van de ondervraagde bedrijven geen enkel risico ziet in het gebruik van SSD’s. Daarentegen is slechts 31 procent zich ervan bewust dat eigen versleutelingstechnieken het herstellen van gegevens kunnen bemoeilijken.

Bij eigen versleutelingsoplossingen van de fabrikant, zoals gebruikelijk bij SSD’s, is de sleutel niet in handen van de klant zelf, maar altijd in handen van de fabrikant. De fabrikanten van SSD-opslag geven deze sleutels niet uit handen in geval van gegevensverlies, ook al bieden zij geen eigen gegevensherstel of -redding aan. Dit maakt gegevensherstel veel complexer of is vaak helemaal niet mogelijk, legt Kroll Ontrack uit.

SSD-levensduur

Een andere risicofactor is de levensduur van solid-state disks, die moeilijk te voorspellen is. Terwijl speciale zakelijke harde schijven vaak tien jaar of langer meegaan, hangt de levensduur van SSD’s, die helemaal geen mechanische onderdelen hebben, voornamelijk af van het aantal lees- en schrijfbewerkingen. Hoe vaker een dergelijk apparaat voor massaopslag wordt gebruikt, hoe sneller het niet meer goed functioneert.

Maar 70 procent van de deelnemers aan de enquête is ervan overtuigd dat SSD’s ten minste net zo lang meegaan als harde schijven. En het risico van gegevensverlies wordt ook sterk gebagatelliseerd. Zo is in totaal 92 procent van de respondenten van mening dat klassieke harde schijven vaker gegevens verliezen dan SSD’s.

Statistieken van het data recovery lab

Statistieken van de data recovery labs van Kroll Ontrack tonen aan dat SSD-opslag net zo vaak faalt als draaiende harde schijven. In sommige gevallen zijn de storingspercentages zelfs hoger dan bij hun mechanische voorouders. Bovendien is het veel tijdrovender om gegevens van SSD’s te herstellen dan van harde schijven. Voor elk SSD-model moeten eerst speciale software- en/of hardwaretools worden ontwikkeld, omdat de fabrikanten het nog niet eens zijn geworden over uniforme, gestandaardiseerde configuraties, aldus de data recovery-specialisten.

Het eigen geheugengebruik van de SSD kan de experts ook voor obstakels stellen. Dit komt doordat voor het zogenaamde “wear levelling” – d.w.z. het gelijkmatig gebruik van het geheugen in alle sectoren – een groot aantal duplicaten van gegevensblokken moet worden gecontroleerd en geëvalueerd.

Een andere moeilijkheid is de RAID-0-achtige configuratie van de SSD-geheugens, waarbij de gegevens over acht, 16 of 32 afzonderlijke chips zijn verdeeld. Omdat ze zijn opgebouwd uit verschillende geheugenchips, creëren ze een onsamenhangende datastructuur die zeer moeilijk opnieuw in elkaar te zetten is.

SD als nicheproduct

Het onderzoek toont ook aan dat SSD-opslag nog steeds een nicheproduct is in de bedrijfsomgeving. Slechts 31 procent maakt momenteel gebruik van de technologie – maar alleen in geselecteerde computers, bijvoorbeeld in de directiekamer. 59 procent vertrouwt nog steeds op HDD’s voor hun werkstations.

Het verschil is nog extremer op het gebied van opslag. Hier weigert 81 procent om mechanisch vrije massaopslag te gebruiken. Deze kunnen echter wel degelijk voordelen opleveren – als men de risico’s in aanmerking neemt, net als bij elk ander opslagmedium. Dit vereist echter een IT-afdeling die zich uitgebreid informeert voordat SSD’s worden gebruikt en die vooral niet trapt in de marketing- en reclamebeloften van de fabrikanten.

In het algemeen kan het bedrijfsmanagement het selectieproces van geschikte massaopslagapparaten echter vergemakkelijken door in het kader van een compliance-regeling te definiëren aan welke eisen harde schijven voor verschillende toepassingen moeten voldoen. Op die manier kan voor elk gebied het geschikte opslagmedium worden gevonden.