Hoe kies je een laptop voor de universiteit

Er zijn zoveel verschillende notebooks, en ze verschillen niet alleen qua fabrikant, maar ook qua besturingssysteem en technische functies

Een van de meest voorkomende vragen die ouders krijgen van hun kinderen die zich net hebben ingeschreven aan de universiteit, is of ze een nieuwe laptop moeten kopen. Een op het eerste gezicht eenvoudige vraag, maar een die bij vaders en moeders voor veel verwarring kan zorgen. De belangrijkste vraag is: welke laptop moet ik kopen voor nieuwe studenten?

De eenvoudigste oplossing is de kinderen zelf te laten kiezen. Dit is echter niet altijd de juiste zet. Het zou beter zijn om samen rond de tafel te gaan zitten en een aantal zaken te overwegen alvorens naar het eerste het beste winkelcentrum te gaan en geld uit te geven aan een toestel dat misschien niet geschikt is voor een universitaire studie. Er zijn veel verschillende soorten laptops en ze verschillen niet alleen qua fabrikant, maar ook wat betreft het besturingssysteem en, uiteraard, de technische kenmerken. Een student die bijvoorbeeld grafische vormgeving en design studeert, heeft een krachtigere computer nodig dan een collega die theologie studeert.

Diploma/studie

De eerste factor die in aanmerking moet worden genomen bij de aanschaf van een nieuwe computer is het diploma of de studie. Het is een goed idee dat de leerling zich op de hoogte stelt van het soort software waarmee hij of zij zal werken (kijk maar eens naar de examenvakken). Op die manier weet hij of hij een toestel met Windows of macOS moet kopen. Bovendien zult u zo ook kunnen zien welke kenmerken u moet kopen. Als de faculteit bijvoorbeeld architectuur is, waarbij “zware” ontwerpprogramma’s worden gebruikt, is de aanschaf van een laptop met 2 GB RAM niet echt de juiste oplossing. Een krachtiger apparaat met ten minste 8 GB RAM is nodig.

Gebruik

Nauw verbonden met het eerste punt is het gebruik van de computer door uw kind. Het is zeer belangrijk te weten of de notebook hoofdzakelijk thuis of op de universiteit zal worden gebruikt. In het eerste geval kunt u overwegen een laptop met een zeer groot scherm te kopen, terwijl u in het tweede geval beter kunt gaan voor een van die dunne apparaten die niet groter zijn dan 13 inch. Je zou ook kunnen kiezen voor iets ertussenin: een 15-inch laptop die heel licht is. Als alternatief zijn er ook hybriden, d.w.z. apparaten die van een computer in een tablet veranderen. Als u voor deze oplossing kiest, vermijdt u de aankoop van twee toestellen: één voor thuis en één voor op de universiteit. Maar let op: 2-in-1 laptops hebben meestal beperkte functies in vergelijking met een traditionele laptop.

Functies en besturingssysteem

Als uw dochter om een nieuwe laptop heeft gevraagd, is het waarschijnlijk dat de laptop die ze heeft niet meer voldoet. Koop geen notebook voor haar met dezelfde technische kenmerken. Kies een toestel met meer RAM en opslagruimte of een betere grafische kaart en beeldscherm. Denk ook aan een ander element: het besturingssysteem dat zij altijd heeft gebruikt. Behalve in speciale situaties zou het verkeerd zijn om haar een Windows-apparaat te geven als ze al sinds haar jeugd macOS gebruikt. En vice versa. Het zou haar tijd kosten om met de nieuwe software te leren werken.

Garantie en servicecentrum

Het klinkt misschien vreemd, maar bij de aanschaf van een nieuwe computer is het erg belangrijk om ook het servicecentrum te evalueren. Ga naar de officiële website en controleer het. Kijk ook naar de garantievoorwaarden die de fabrikant en vooral de detailhandelaar bieden. Als u besluit de notebook online te kopen, onderzoek dan de betrouwbaarheid van de website.

Economische stimuleringsmaatregelen

De laatste, maar daarom niet minder belangrijke factor die u in overweging moet nemen, is om na te gaan of de universiteit of hogeschool haar leden gedeeltelijke of volledige financiële stimuleringsmaatregelen biedt voor de aanschaf van een nieuwe notebook. Dit zal je wat geld besparen.