Huawei, bevestiging komt: geen probleem voor updates

Huawei smartphones zullen Android updates blijven ontvangen: de bevestiging kwam van het Chinese bedrijf

Na maanden van onzekerheid heeft Huawei bevestigd dat zijn toestellen Android updates zullen blijven ontvangen. Een voorwaarde die in gevaar was sinds de VS het Chinese bedrijf in 2019 verbood, wat ook de relaties met Amerikaanse bedrijven zoals Google bemoeilijkt.

De tijdelijke algemene vergunning die de VS op 20 mei 2019 afgaf na het verbod van Trump op Huawei, liep op 13 augustus af. Daarom vreesden veel gebruikers die voor die datum een Huawei-toestel hadden gekocht, dat zij bij gebrek aan toekomstige updates met beveiligings- en compatibiliteitsproblemen zouden worden geconfronteerd. Het was een patstelling en een kritieke situatie, vooral tussen Huawei en Google, maar ze lijken een akkoord te hebben bereikt voor een doorbraak: het Chinese bedrijf heeft aangekondigd dat het zowel Android-updates als beveiligingspatches zal kunnen garanderen.

Huawei en Android, gegarandeerde updates

Trumps verbod op Huawei ging in mei 2019 in en was alleen gericht op apparaten die na die datum in de verkoop zijn gebracht. Maar wat moest er gebeuren met al diegenen die tot 20 mei verkocht waren? Deze vraag werd niet alleen gesteld door Huawei en zijn Amerikaanse partnerbedrijven, zoals Google, maar vooral door gebruikers die smartphones en tablets hadden gekocht.

Om het probleem te verhelpen was een tijdelijke algemene licentieovereenkomst gesloten, waardoor Huawei en Google konden blijven samenwerken, maar deze liep op 13 augustus af. Op de vraag op Twitter wat er zou gebeuren, antwoordde Huawei op 17 augustus via social dat zowel app- als beveiligingsupdates doorgaan voor de toestellen.

In het bijzonder zullen alle smartphones die voorgeïnstalleerd zijn met de Google Play Store ook Google app-updates blijven ontvangen. Voor latere modellen die zonder de Google Play Store zijn geleverd, en waarvoor Huawei een open source versie van Android als besturingssysteem heeft gebruikt, zullen nieuwe apps en updates vanuit Huawei’s AppGallery worden uitgevoerd.