Hoe maak je van je computer een wifi-router

In slechts een paar eenvoudige stappen kun je van je Windows 10-computer een mobiele hotspot maken, hier lees je hoe je dat doet en hoe je verbinding maakt met een ander apparaat

Heb je een huisfeestje en wil je niet elke keer het wifi-wachtwoord aan al je vrienden geven? In deze en vele andere gevallen is er maar één oplossing: gebruik uw Windows 10-computer als Wi-Fi-router.

Natuurlijk heeft het gebruik van een Windows 10-computer als Wi-Fi-repeater strikte, maar niet onoverkomelijke minimumvereisten (een breedbandverbinding en een Ethernet-kabel om verbinding te maken met de router). Kortom, iedereen kan van zijn laptop een hotspot maken en voorkomen dat vreemden verbinding maken met zijn thuisrouter. Wat als onze desktop computer geen Wi-Fi kaart heeft? Geen probleem: in zo’n geval koopt u gewoon een Wi-Fi-adapter (USB-sticks met antennes) en het obstakel is snel omzeild.

Hoe stelt u de hotspot-functie in

Het instellen van de hotspot-functie op computers met Windows 10 is heel eenvoudig. Klik eerst op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek om het menu Start te openen. Ga dan naar instellingen (het tandwielpictogram helemaal links) en ga naar Mobiele hotspot. Vink Ingeschakeld aan om de PC in een hotspot te veranderen en binnen enkele ogenblikken zullen de antennes van het toestel het Wi-Fi-signaal de kamer beginnen in te sturen. Als de computer zowel via Wi-Fi als via Ethernet is verbonden, kunnen we in het pop-upmenu onder het gedeelte “Mijn internetverbinding delen vanaf” kiezen op welke verbinding we willen vertrouwen, waarbij we kiezen voor de snelste en meest stabiele oplossing.

Hoe kunnen we de hotspotverbinding van onze Windows 10-pc aanpassen

Om Wi-Fi-beveiligingsproblemen te voorkomen, maakt elke Windows 10-pc die wordt omgevormd tot een mobiele hotspot een standaardnetwerknaam en -wachtwoord aan. Als we ze willen wijzigen, volstaat het om op het item Bewerken te klikken en te wachten tot het nieuwe tabblad wordt geopend: hier kunnen we de netwerknaam en de toegangscode naar onze wens wijzigen.

Hoe maak ik verbinding met een ander apparaat

Hoe maken we met een ander apparaat verbinding met de hotspot van onze Windows 10-pc? Niets is eenvoudiger. De computer/hotspot wordt weergegeven alsof het een normaal Wi-Fi-netwerk is: om verbinding te maken, selecteert u deze gewoon in de lijst met verbindingen, voert u uw wachtwoord in en wacht u tot de twee apparaten zijn gesynchroniseerd. Vanaf dat moment kunt u op het web surfen met uw Windows 10-computer alsof het een router is.