Foto’s maken en video’s opnemen met de webcam van uw computer

Op Windows en computers met macOS kunt u gemakkelijk foto’s maken en video’s opnemen met uw webcam

Hoe makkelijk het ook is, niet iedereen kan foto’s maken of video’s opnemen met de webcam van zijn computer. Sommige gebruikers weten niet eens dat het mogelijk is. Zij denken dat de webcam van de computer alleen nuttig is voor het voeren van videogesprekken.

Maar dat is niet het geval. Natuurlijk is het resultaat niet vergelijkbaar met dat van een spiegelreflexcamera, en evenmin met opnamen die met een smartphone zijn gemaakt. Maar het is nog steeds een functie die in sommige gevallen zeer nuttig kan zijn. Het maakt niet uit of de webcam in de computer is geïntegreerd – zoals bijvoorbeeld bij notebooks het geval is – of dat hij extern is: met dit kleine apparaatje kunt u heel gemakkelijk en snel foto’s maken en video’s opnemen. Het enige wat u hoeft te doen is de webcam activeren. Weet je niet hoe? Maak je geen zorgen, volg gewoon deze tips.

Windows 10

Laten we beginnen met Windows 10, de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem. U bent waarschijnlijk “Camera” tegengekomen, de toepassing van Redmond waarmee u de webcam van uw computer kunt beheren. Met het ‘programmaatje’ dat in Windows 10 is geïntegreerd, kunt u foto’s maken of videoclips opnemen. En het is ook nog eens heel intuïtief.

U moet eerst de toepassing starten: typ in het zoekmenu (linksonder op het scherm) “Camera” en start de software.

Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is klikken op het klassieke camerapictogram voor foto’s. Als u daarentegen video’s wilt opnemen met de webcam, klikt u gewoon op de andere knop, die een videocamera weergeeft. Dat is alles. Uw media worden opgeslagen in de submap “Camerarol” (te vinden onder “Afbeeldingen”).

Windows 7

Het proces op Windows 7 is vrijwel gelijk aan het hierboven beschreven proces, hoewel het de moeite waard is om erop te wijzen dat deze versie, in tegenstelling tot Windows 10, niet over een speciale app beschikt. Maak u geen zorgen, als uw PC een geïntegreerde webcam heeft, zal deze zeker vergezeld zijn van het programma van de fabrikant. Doe gewoon wat je eerder deed: typ in de zoekbalk “webcam” of “camera” en je bent klaar. Externe webcams zijn nog eenvoudiger: ze hebben altijd hun eigen beheersoftware.

MacOS

Niet alleen op Windows, maar ook op computers van Apple kunt u foto’s maken of video’s opnemen. MacOS, het besturingssysteem dat draait op computers uit Cupertino, bevat een programma om de webcam te bedienen: ‘Photo Booth’.

Open ‘Spotlight’, het zoekprogramma van MacOS, en typ de naam van het programma in. Weet je niet waar je Spotlight kunt vinden? Gemakkelijk: klik in de rechterbovenhoek van de werkbalk op het zandlopersymbool. Dat is het. Nu hoef je alleen nog maar te genieten van het maken van foto’s of het opnemen van video’s met de software van Apple.