Wat het betekent om je account te laten markeren op WhatsApp

Je kunt een account op WhatsApp melden dat niet voldoet aan de gebruiksvoorwaarden van de applicatie. Dit is wat je riskeert

Je kunt niet langer inloggen op je WhatsApp-account en telkens als je probeert in te loggen, verschijnt er een bericht dat je waarschuwt dat je bent verbannen. Wat is er gebeurd? Het is heel eenvoudig: je hebt de algemene voorwaarden van WhatsApp geschonden en waarschijnlijk heeft een gebruiker je gemeld bij de technici van de applicatie. Weinig mensen zijn zich hiervan bewust, maar net als alle online diensten heeft WhatsApp regels die je moet volgen, anders wordt je profiel verwijderd.

Een ander ding dat weinig mensen weten, is dat gebruikers WhatsApp-profielen kunnen rapporteren. Dit is een hulpmiddel binnen de applicatie dat indien nodig kan worden gebruikt tegen een account dat spam verstuurt (bv. mensen die WhatsApp gebruiken om hun winkel te promoten) of ongepaste inhoud. Als je het profiel meldt bij WhatsApp, zullen zij het analyseren en beslissen wat te doen. De straf kan licht (een ban van een paar dagen) of zwaar (verwijdering van het profiel) zijn, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Hier vind je alles wat je moet weten over accounts met een WhatsApp-vlag.

Waarom ons WhatsApp-account wordt gemarkeerd

De redenen waarom ons WhatsApp-account wordt gemarkeerd door andere gebruikers zijn zeer uiteenlopend en hebben allemaal te maken met ons gedrag in de berichtentoepassing. We kunnen bijvoorbeeld ruzie hebben gehad met onze vriendengroep en uit wraak hebben zij besloten ons profiel te rapporteren aan WhatsApp. Of we gebruiken de account voor handelingen die in strijd zijn met de Gebruiksvoorwaarden. Wij hebben bijvoorbeeld een winkel en sturen berichten naar contacten met kortingen en promoties. Als we dit heel vaak doen, kan het worden aangezien voor spam en ertoe leiden dat mensen die het bericht ontvangen ons rapporteren. Een andere geldige reden is het sturen van ongepaste inhoud naar mensen die we niet kennen.

Hoe rapporteer je een WhatsApp-account

Als je, in plaats van gerapporteerd te worden, een profiel wilt rapporteren dat zich gedraagt op een manier die niet in overeenstemming is met de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp, kun je dit binnen enkele seconden doen. De procedure is als volgt: ga naar het gesprek, klik op de naam bovenaan (als die geregistreerd is op de smartphone) of op het nummer en op de nieuwe pagina die opent, scrolt u naar beneden tot u de optie “Contact melden” vindt. Er verschijnt een venster met een waarschuwing en een vinkje “Blokkeer de contactpersoon en verwijder berichten uit deze chat”. Als je op “Melden” drukt, wordt de melding naar WhatsApp gestuurd en wordt de gebruiker geblokkeerd voor het verzenden van berichten naar ons.

Het indienen van een melding is echter niet hetzelfde als het profiel laten verwijderen van WhatsApp. De technici van de app beginnen pas met het analyseren van het gedrag van een gebruiker wanneer zij ten minste een paar meldingen van verschillende mensen hebben ontvangen. Als je acties in strijd worden geacht met de gebruiksvoorwaarden van de app, kan je account ook worden beƫindigd.

Wat riskeer je als je een gerapporteerd WhatsApp-account hebt

Het antwoord in dit geval is heel eenvoudig: je riskeert een verbod op WhatsApp. Wat betekent dit? Het betekent dat u uw account niet kunt gebruiken voor een bepaalde periode (als de ban tijdelijk is) of voor altijd (als de ban permanent is). Een verbod op WhatsApp staat gelijk aan het verwijderen van je persoonlijke profiel: je kunt niet meer chatten met je vrienden, geen foto’s meer versturen en ontvangen en geen media-inhoud van welke aard dan ook. En er is geen manier om je account terug te krijgen: als je eenmaal verbannen bent, is het onwaarschijnlijk dat de technici van de applicatie zullen besluiten om op hun schreden terug te keren. De enige oplossing is een SIM-kaart te kopen en een nieuw profiel op uw e-mailaccount te openen.