Risicobeheer moet prioriteit zijn voor IT-leiders in 2021

Bedrijven die hun technologische middelen kennen en deze ook uitgebreid kunnen beheren, zijn beter in staat om te reageren op uitdagingen zoals Corona en hun gestelde doelen te bereiken.

Een goede kennis van middelen en een goed beheer van middelen zijn goede voorwaarden om crises met succes het hoofd te bieden – dit is de conclusie van het onderzoek “IT Priorities 2021”, gepubliceerd door Snow Software. Hiervoor werden 1.000 CIO’s en 3.000 IT-professionals in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Duitsland ondervraagd.

“De complexiteit, risico’s en budgettaire problemen waarmee IT-afdelingen van oudsher te maken hebben, zijn toegenomen, en de snelle versnelling van digitale transformatie en cloud-adoptie heeft nieuwe problemen gecreëerd”, aldus Alastair Pooley, Chief Information Officer bij Snow Software. Daarom is het volgens hem des te belangrijker dat executives zich snel aanpassen aan macrotrends en hun technologieprioriteiten voor 2021 bepalen.

Daarbij helpt “technologie-intelligentie” – het vermogen om alle technologiebronnen te kennen en te beheren. 79 procent van de IT-managers die over volwassen technologische intelligentie beschikken, heeft er in de enquête vertrouwen in dat hun organisatie de huidige uitdagingen het hoofd zal kunnen bieden. En alle respondenten, zonder uitzondering, zien innovatie als een strategisch aandachtspunt voor hun organisatie.

Overzicht van belangrijkste bevindingen

Technologiebeheer wordt steeds moeilijker:De uitgaven aan technologie zijn de afgelopen twaalf maanden over de hele linie – software, hardware, SaaS en cloud – gestegen. Gezien de complexere ecosystemen is het niet verwonderlijk dat technologiebeheer voor de meeste respondenten moeilijker is geworden. Maar met de verwachte budgetbeperkingen in 2021 moeten leidinggevenden de waarde van hun investeringen kunnen aantonen en ervoor zorgen dat hun IT-stack goed wordt beheerd.

Verschillende beoordelingen: De perceptie van werknemers over IT is verbeterd. Maar er bestaan aanzienlijke verschillen op het gebied van technologiebeheer en aankoop. Enerzijds denken veel werknemers (41%) dat zij gemakkelijker toegang hebben tot technologie. De beoordelingen tussen IT-managers en werknemers lopen echter sterk uiteen (met 22 procentpunten) als het gaat om het gemak waarmee software of clouddiensten kunnen worden aangeschaft. Ook op andere gebieden verschillen leidinggevenden en werknemers van mening. Zo is 16 procent van de werknemers van mening dat slecht of helemaal niet beheerde technologie geen invloed heeft op het bedrijf. Alleen op het gebied van de veiligheid is er eensgezindheid.

Vendor audits worden onderschat: Veel bedrijven (87%) zijn in de afgelopen 12 maanden door ten minste één softwareleverancier gecontroleerd – het vaakst door Microsoft, IBM, Oracle, Adobe en SAP. Toch is slechts ongeveer de helft van de respondenten bang voor een komende audit – hoewel de geografische spreiding groot is: 81% van de Amerikaanse executives maakt zich zorgen, tegenover slechts 30% in Duitsland en 42% in het VK. Op basis van de enquête van vorig jaar en het gedrag van softwareleveranciers na de financiële crisis van 2008 is het waarschijnlijk dat Europese IT-managers de risico’s van een leveranciersaudit aanzienlijk onderschatten.

Tegenstrijdigheid in topprioriteiten IT:Tot de hoogste prioriteiten van de afgelopen 12 maanden behoorden volgens de enquête de invoering van nieuwe technologieën, het beperken van veiligheidsrisico’s en het terugdringen van IT-uitgaven (elk 38%). Aan de andere kant waren de grootste uitdagingen voor IT-leiders cyberveiligheidsbedreigingen (43%), het invoeren van nieuwe technologieën (40%) en het ondersteunen van werken op afstand (39%).

Volwassen technologische informatie:Nauwelijks 14 procent van de ondervraagde IT-leiders voldoet aan de eisen voor volwassen technologische informatie. Deze elitegroep is dan ook bijzonder goed in het ondersteunen van digitale transformatie, het verminderen van risico’s, het mondiger maken van werknemers en het in de gaten houden van de uitgaven.

CIO’s en IT-leiders moeten in 2021 de juiste balans vinden tussen risicobeheer en wendbaarheid, merkt Pooley op. Uitgebreide zichtbaarheid van technologiebronnen gekoppeld aan het vermogen om ze te beheren is belangrijker dan ooit,

.